AMSTERDAM - Presentator Paul Witteman heeft een lans gebroken voor Ali B. In het praatprogramma Pauw en Witteman tutoyeerde de rapper premier Balkenende en noemde hij hem 'een relaxte gozer'. Daarop brak een storm van kritiek los. Witteman ziet geen kwaad in Ali's gedrag.

"Als volwassene zei ik tegen mijn moeder 'je' en tegen mijn vader 'u'", schrijft de 60-jarige televisiemaker in Vara TV Magazine. "Ik gaf meer om mijn moeder dan om de man die thuis op zondag het vlees sneed en dat drukte ik onder meer uit door haar te tutoyeren. Met gebrek aan respect had dat niets te maken."

Belerend

Bovendien is Balkenende volgens Witteman wel gewend aan losse communicatie. "De premier laat zich op tv tutoyeren door Katja, Bridget, Filemon, Sophie, eigenlijk door alle jonge tv-persoonlijkheden die hem op die wijze benaderen. Het leek Jeroen en mij te belerend om Ali B op dit punt te corrigeren."

Vorige week verdedigde de 'knuffel-Marokkaan' zijn gedrag in een interview. Hoewel Ali voortaan probeert op zijn aanspreekvormen te letten, wilde hij niet respectloos overkomen. Balkenende had het gesprek volgens Ali zelfs op prijs gesteld.

Filmpje

Die lezing wordt door Witteman bevestigd. De CDA-voorman was echter om een andere reden woedend. Pauw en Witteman lieten een filmpje zien waarin onhandige momenten van Balkenende aan elkaar waren geplakt. Witteman geeft nu toe dat dat 'geen fair play' was. "Het was aan het einde van de uitzending en het leek verdacht veel op een trap na."