BUSSUM - Ze gaan het toch weer samen proberen: Linda de Mol en Beau van Erven Dorens. Nadat hun gezamenlijke talkshow bij de start van zender Talpa geen hoge ogen had gegooid, begint donderdag een nieuw programma van het tweetal.

M/V is volgens Linda de Mol een fris format en geen doorsnee amusementsprogramma waarin "geschaatst of gezongen wordt". "Dit is het eerste programma waarin dubbelpresentatie echt een functie heeft", zegt De Mol duidelijk enthousiast over het programma waarvan de opnamen net zijn afgerond.

Verborgen camera

In M/V worden opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen blootgelegd en wordt duidelijk of deze verschillen natuurlijk zijn of aangeleerd. Hiervoor is gebruik gemaakt van populair-wetenschappelijke testen en reportages al dan niet gefilmd met een verborgen camera.

Naast 150 mannen en een zelfde aantal vrouwen in het publiek zijn elke week drie bekende Nederlanders en hun partner te gast. Zo zullen onder anderen Heleen en Ton van Royen en Estelle en Ruud Gullit hun zielenroerselen met het publiek delen.

Vragen

"Beau en ik zijn redelijk exemplarisch voor de man en de vrouw. Om een voorbeeld te geven: Beau stelt toch hele directe vragen en ik denk dan "kan je dat wel maken?", dat doen mannen dus. Die gaan iets niet heel omzichtig vragen. Beau zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat ik veel meer praat dan hij, ook typisch vrouwelijk. Het zijn maar kleine voorbeeldjes maar daar loop je toch continu tegenaan."

Volgens De Mol zijn er duidelijke verschillen tussen de seksen en is dat ook niet erg. "We zijn zo bezig geweest met naar elkaar toegroeien. We moeten mischien ook gewoon leren dat er altijd verschillen zullen blijven en je moet je vooral afvragen of je wil dat dat verandert."

Kijkcijfers

Voor een hernieuwde samenwerking met Van Erven Dorens is De Mol niet huiverig nadat criticasters vorig jaar veelvuldig ventileerden dat de chemie tussen het tweetal zou ontbreken. "De eerste aflevering was niet zo bie, de tweede verdiende ook niet de schoonheidsprijs maar de afleveringen daarna vond ik alleraardigst en de kijkcijfers waren helemaal niet slecht. Eigenlijk heeft men conclusies getrokken uit het feit dat we gestopt zijn maar dat was zo gepland. We waren al ongelooflijk druk met andere programma's", verdedigt De Mol.

Chemistry

"Dat gezeur over chemistry, ik vind dat zo'n gelul. Wat is nou chemistry? Beau en ik houden van dezelfde dingen, we doen veel dezelfde dingen, hebben hetzelfde gevoel voor humor en ja, er zijn ook verschillen. Volgens mij is die chemie er wel tussen ons.

Leuk programma

En chemie is ook iets wat je ontwikkelt door langer met elkaar te werken. Ik denk niet dat bijvoorbeeld Pauw en Witteman chemie met elkaar hebben. Maar het zijn twee goede interviewers die een leuk programma maken. Maandag beginnen Cees Geel en Bridget Maasland met hun nieuwe programma. In plaats van over chemie te praten, moeten de mensen gewoon maar kijken of ze het een leuk programma vinden", aldus de Mol.

De presentatrice/actrice is op de zender van haar broer John zeer succesvol met onder meer de door haarzelf bedachte serie Gooische Vrouwen. Een van de weinige Talpa-programma's die goede kijkcijfers scoren. Hoe ziet zij de voortdurende kritiek op de zender?. "Die kritiek vind ik vaak buitenproportioneel. En waar het mijn broer John betreft, dat treft me harder. Dat is mijn broer, daar moet je gewoon niet aankomen.

Ranzig

Een paar dagen geleden zie ik een programma op RTL4 over mensen die 400 kilo wegen en pornofilms maken, zo ranzig. En er is niemand die dan over Fons van Westerloo valt."

De Mol heeft daar duidelijk moeite mee. "Het is vaak zo onder de gordel. Ik weet inmiddels ook dat ik moet ophouden daarover te zeuren. Van de kijkers kan ik een hoop hebben, die mogen zeiken, de beeldbuis is van hen. Maar van critici en vakbroeders vind ik het hard aankomen. Het heeft mijn kijk op de slangenkuil van de wereld die televisie heet wel negatiever gemaakt."