AMSTERDAM - Verschillende mensenrechtenorganisaties uit Malawi willen de adoptie van een baby door Madonna aanvechten bij de rechter. Een groep van 67 organisaties heeft een rechter ingeschakeld om te kijken of ze een zaak hebben, zo meldt de BBC maandag.

Vorige maand adopteerde de popster de 1-jarige David Banda uit het Afrikaanse land. Omdat de moeder was overleden bij de geboorte, zat David in een weeshuis. De adoptie, die overigens nog niet formeel is afgerond, leidde tot een stortvloed van internationale kritiek.

Rijkdom

Zo stellen de organisaties dat Madonna haar bekendheid en rijkdom heeft ingezet om de normale regels voor adoptie te omzeilen. De popster ontkent dat stellig. Zij zegt geen regeling te hebben getroffen waardoor de adoptie sneller is verlopen. "Ik heb volgens de wet gehandeld", zo zei ze eerder al.

Een rechter zal gaan kijken of de plaatselijke regels zijn geschonden toen de Hoge Raad toestemming gaf de baby tijdelijk het land uit te brengen. De organisaties menen dat dat verboden is.

School

David’s vader is nog steeds blij met de adoptie. "Geen rechtzaak kan mij op andere gedachten brengen. Ik heb gehoord dat David naar een school in Londen zal gaan. Dat is precies wat we altijd voor hem hebben gewenst”, aldus vader Yohane Banda.

Ook de regering van Malawi staat nog altijd achter het besluit om de jongen naar Engeland te laten gaan.

Bono

U2-voorman Bono liet onlangs weten dat Madonna bejubeld zou moeten worden voor wat ze doet. "Een kind uit de verschrikkelijke armoede halen en een betere kans geven is niet niks", zo zegt Bono. "Ze heeft een goede daad gesteld toen ze David adopteerde. Het is niet eerlijk om haar te bekritiseren", aldus de wereldster.