KRALENDIJK - Met de vraag of de natuurbeschermers op Klein Bonaire goed op Zaria en Eloise wilden passen, stapte koningin Beatrix woensdagmiddag in een watertaxi en nam afscheid van het onbewoonde eilandje voor de kust van Bonaire.

Op Klein Bonaire vernoemde de koningin een jonge zeeschildpad naar haar jongste kleinkind: Zaria. Een zeeschildpad die volgend jaar in mei een zender krijgt geïmplanteerd voor onderzoek, krijgt de naam Eloise, haar oudste kleinkind. De koningin was gevraagd de twee dieren een passende naam te geven en dacht direct aan haar kleinkinderen.

De koningin genoot zichtbaar van het uitstapje en zei niet te kunnen wachten het nieuws over de schilpadden aan Eloise te vertellen. De kleindochter zou het vast 'prachtig' vinden, aldus de vorstin.

Watertaxi

De koningin kwam woensdag iets voor vier uur per watertaxi aan op het strand van Klein Bonaire. Met natte voeten werd ze op de hoogte gebracht van het werk dat wordt verricht voor de bescherming van schildpadden door de Sea Turtle Conservation Bonaire en de Stichting Beheer Klein Bonaire.

Ze was aanwezig bij het aanbrengen van twee naamplaatjes bij 'Zaria' en stelde veel vragen bij de aanblik van een nest schildpadden, 30 centimeter diep gegraven in het zand.

De koningin is bezig met een rondreis langs de Nederlandse Antillen en Aruba en zal donderdag het dorpje Rincon op Bonaire bezoeken. Verder krijgt ze die dag een presentatie voorgeschoteld over de Sociale Vormingsplicht op het eiland en bezoekt ze een kunstexpositie.

Ook zal ze met Johan Cruijff een zogenaamd Cruyff Court openen en woont ze een windsurfpresentatie van jonge Bonaireanen bij. Daarna vervolgt ze haar rondreis op Sint Maarten.