AMSTERDAM - Prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn zijn officieel geen echtpaar meer. De rechtbank in Amsterdam sprak woensdagmiddag de scheiding uit. Margarita de Bourbon de Parme en Edwin de Roy van Zuydewijn trouwden op 19 juni 2001.

Het nichtje van koningin Beatrix maakte in augustus 2004 bekend te willen scheiden van De Roy. In maart 2005 trok zij het verzoek tot echtscheiding tijdelijk in. De prinses en haar advocaat wilden destijds niet verklaren wat de rede daarvoor was. De twee leefden al sinds 2004 gescheiden. Margarita vertrok naar Nederland, De Roy bleef op hun landgoed in Frankrijk wonen.

Familievete

Het echtpaar kwam sinds 2003 veelvuldig in het nieuws naar aanleiding van publicaties in het weekblad HP/De Tijd, waarin het vertelde over een hoog opgelopen familievete. De oorzaak van de ruzie zou zijn dat de koninklijke familie De Roy van Zuydewijn niet zag zitten als echtgenoot voor Margarita.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst deed onder meer onderzoek naar De Roy en zijn bedrijf, in opdracht van het Koninklijk Huis. Margarita verklaarde later spijt te hebben van het onnodig kwetsen van haar familie.

Verzoenen

Margarita wilde scheiden van haar man omdat het huwelijk in haar ogen duurzaam is ontwricht. De Roy voerde als verweer dat daar absoluut geen sprake van was en dat hij mogelijkheden zag voor de twee partijen zich te verzoenen. De rechtbank oordeelde woensdag dat duurzame ontwrichting voldoende aannemelijk is gemaakt door Margarita.

De Roy wil dat Margarita een bijdrage levert in zijn levensonderhoud, ter waarde van 5000 euro per maand. Hij meent dat hij daar recht op heeft omdat hij door toedoen van zijn vrouw en de koninklijke familie geen betaalde baan meer kan vinden. De rechter wees dit verzoek af.

Hond

Vorig jaar besloot de rechter al dat De Roy geen omgangsregeling krijgt voor zijn hond Paco. Nadat de twee uit elkaar gingen, nam Margarita het dier mee naar Nederland.

Op 18 januari 2007 behandelt de rechtbank de afwikkeling van de huwelijksvoorwaarden.