LEEUWARDEN - Zangeres Kim Wilde geeft op vrijdag 17 november de eerste aanzet tot een nieuwe wereldrecordpoging dominosteentjes omgooien. De 46-jarige Engelse mag in het WTC Expo in Leeuwarden de eerste van ruim vier miljoen opgebouwde steentjes een zetje geven.

Bekijk video

Dat meldde dinsdag Robin Paul Weijer, het brein achter de 10e Domino Day.

Domino Day is inmiddels uitgegroeid tot internationaal circus waarin grote getallen de boventoon voeren. Het omvallen van de 4,4 miljoen steentjes zal in tientallen Europese landen door tachtig tot negentig miljoen mensen worden bekeken.

Omvallen

Zeshonderd beveiligingen in de dominovelden moeten voorkomen dat steentjes onverhoopt eerder dan gepland omvallen. De Londense maatschappij die het project verzekert, kan anders miljoenen euro's op tafel leggen.

Tegen de vierhonderd televisiemensen hebben 1800 kilometer kabel nodig om de wereldrecordpoging te registeren. "In Hilversum is geen kabeltje meer te krijgen", aldus producent Willem Bol van Endemol.

Muziek

Het thema van de wereldrecordpoging is dit jaar muziek. De omvallende dominosteentjes beelden negen muziekstromingen uit, van klassiek tot disco en van rap tot hippie.

Bij het vallen van die 'themavelden' worden tussen acht dominobouwers wedstrijdjes gehouden. Vier duo's moeten in een-tegen-een-gevechten op vrijdagavond nog steentjes neerzetten. Voor de grote finale moet de twee beste bouwers binnen twee minuten 120 steentjes neerzetten.

Wereldrecord

Lukt dat niet dan kunnen 400.000 steentjes niet vallen en mislukt de wereldrecordpoging. Het eerste steentje van Domino Day 2006 wordt op vrijdagavond 17 november rond 9 uur omgetikt. Ruim twee uur later moet een nieuwe wereldrecord zijn gevestigd.