AMSTERDAM - Phil Collins zal goeddeels bepalen welke mannetjesputter de hoofdrol zal spelen in de musical Tarzan. Collins is toegevoegd aan de jury, die op 24 november een van de vijf kandidaten kiest.

Collins schreef de musical over de verweesde jongen van aristocratische ouders, die in Afrika door apen wordt opgevoed. De vijf kandidaten kregen in New York al een masterclass van de popster.

Voor het eerst in de Nederlandse theater- en televisiegeschiedenis zijn finale audities van een musical live op televisie te zien. Joop van den Ende brengt de musical, die in de Verenigde Staten zeker geen doorslaand succes is, naar Nederland.

Broadway

Tarzan moet volgend jaar de opvolger worden van The Lion King. Nederland is het eerste land waar de musical na Broadway te zien is.

Chantal Janzen

Vijf jongens, de een wat meer uit de kluiten gewassen dan de ander, strijden in feite om de Nederlandse erfenis van Johnny Weismuller, die tussen 1932 en 1948 in twaalf films Tarzan speelde met als tegenspeelster Maureen O' Sullivan. Zijn tekst was doorgaans beperkt. Die begon met "'Me Tarzan. You Jane." De rol van Jane wordt in Nederland gespeeld door Chantal Janzen.

Weismuller was een beroemdheid geworden nadat hij tijdens de Olympische Spelen in Parijs (1924) drie gouden medailles bij het zwemmen had veroverd. Vier jaar later viste de Amerikaan in Amsterdam nog eens twee gouden plakken uit het water. Twee keer achtereen zegevierde hij op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. Een prestatie die in Athene (2004) door Pieter van den Hoogenband werd geëvenaard.

Onbekend

De vijf jongens, Ron Link, Jon Vooijs, Mark van Beelen, Wouter Braaf en Dennis ten Vergert zijn buiten hun familie- en vriendenkring nog nagenoeg onbekend. Ook hún tekst zal beperkt zijn. Collins zal erop toezien dat hun roep door de jungle wel tot op de laatste rij te horen is.

Tooske Ragas

Uit ruim achthonderd aanmeldingen - Van den Hoogenband, in training voor de Spelen van Peking, deed niet mee - zijn de vijf na een aantal auditierondes geselecteerd. Tooske Ragas presenteert het programma en maakt de winnaar bekend. Wie wordt Tarzan? is op 24 november te zien bij SBS 6.