AMSTERDAM - Maartje van Weegen, verslaggever voor NOS-Actueel, neemt afscheid van de Nederlandse televisie. Dit zegt zij zaterdag in een interview met de Volkskrant. Van Weegen treedt als verslaggever het laatst op bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar.

Van Weegen is de laatste jaren bekend door haar verslaggeving van evenementen als Koninginnedag. Ze zou het geen aantrekkelijk idee vinden om in 2010 op haar zestigste de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen te presenteren.

Kritiek

De presentatrice oogstte wel eens kritiek over haar verslaggeving van het koningshuis. Ze zou niet kritisch genoeg zijn. "Ik houd me graag bij de feiten. Ik ben dus niet genuanceerder of objectiever, ik breng gewoon de werkelijkheid."

Van Weegen begon haar televisieloopbaan in 1971 bij de KRO als quizmaster, presentatrice en omroepster. Toen ze daarna het nieuws van de NOS ging presenteren, werd ze de eerste Nederlandse anchorwoman. Van Weegen werd vervolgens het gezicht van tv-programma's als Het Capitool, Buitenhof en NOVA.