AMSTERDAM - Kate Moss is uitgeroepen tot het Britse model van het jaar. Het 32-jarige supermodel versloeg daarmee haar collega's Alek Wek en Erin O'Connor tijdens de uitreiking van de British Fashion Awards.

Het Britse model van het jaar wordt gekozen door vooraanstaande mensen uit de Britse mode-industrie. Bij de uitreiking werd Moss een mode-icoon genoemd. "Ze werkt al meer dan vijftien jaar als model en staat nog steeds aan de top. Ze is ongetwijfeld een van de belangrijkste gezichten in de modewereld."

Toch is er ook regelmatig kritiek op Moss. Ze verloor vorig jaar contracten met grote opdrachtgevers als H&M, Chanel en Burberry nadat ze betrapt werd op cocaïnegebruik. Nadat ze publiekelijk haar excuses aanbood en zich liet opnemen in een afkickkliniek, maakte ze een glansrijke comeback.

Vogue

Ze sleepte meerdere contracten in de wacht, onder meer opnieuw met Chanel en Burberry, en sierde de cover van tijdschriften als Vogue en Vanity Fair.

Afgelopen week sprak vicepresident Santos van Colombia zijn afkeer uit over het gedrag van Moss. Hij zei het schokkend te vinden dat ze nog werk aangeboden krijgt na haar drugsgebruik, dat het drugsgerelateerde geweld in zijn land in stand zou houden. Santos noemde Moss het voorbeeld van de liberale houding van Europeanen tegenover het toenemende gebruik van de harddrug.