AMSTERDAM - Acteur Alec Baldwin heeft zijn medewerking aan een documentaire over Arnold Schwarzenegger, de uit Oostenrijk afkomstige gouverneur van de Amerikaanse staat Californië, ingetrokken.

De acteur zou het commentaar spreken in de documentaire Running with Arnold, over de politieke carrière van de vroegere acteur en krachtpatser, maar volgens Baldwin zijn de makers van de film te ver gegaan door er beelden van massabijeenkomsten van nazi's in te verwerken.

In de film is ook een foto te zien van de vroegere Oostenrijkse president en VN-secretaris-generaal Kurt Waldheim in het uniform van de Wehrmacht; Waldheim was in 1987 voor de bruiloft van Schwarzenegger uitgenodigd, maar kwam de Verenigde Staten niet in vanwege een onderzoek naar zijn oorlogsverleden.

Beelden

Baldwin zei zijn stem voor het commentaar te hebben geleend op basis van het script dat hij onder ogen had gehad. Pas toen hij tijdens de opnames de film te zien kreeg, schrok hij van de beelden die werden gebruikt.

Op de website van The Huffington Post schrijft Baldwin dat hij geen aanhanger is van de gouverneur, maar dat Schwarzenegger een eerlijke behandeling verdient. Hij schreef de filmmakers te hebben verzocht zijn stem niet te gebruiken en zijn honorarium terug te hebben gestort.

Kritischer

Producer Mike Gabrawy zei pas dagen na de opnames te hebben gehoord dat Baldwin niet wilde dat zijn stem gebruikt werd. Hij zei dat het allemaal wel meeviel en dat de filmmakers als ze dat hadden gewild nog veel kritischer over Schwarzenegger hadden kunnen zijn en dat de distributie van de film vooralsnog gewoon doorgaat.