HILVERSUM - De ophef over het mogelijk stopzetten van het woordspelletje Lingo van de TROS heeft er voor gezorgd dat het programma vorige week beter bekeken is dan doorgaans het geval was.

De afgelopen week keken gemiddeld 860.000 mensen (marktaandeel 17,5 procent) naar verrichtingen van de quizkandidaten. In vorige weken lag het kijkcijfer lager, liet een TROS-woordvoerster woensdag weten.

Netcoördinator Ton F. van Dijk wilde het spelletje van presentatrice Lucille Werner graag inruilen voor een spel waar naast ouderen ook mensen van onder de 50 jaar naar kijken.

Toen dat voornemen naar buiten kwam, waren de rapen gaar. Ouderenbonden, Kamerleden en zelfs de premier hadden er een mening over.

Toen het nieuwe tv-seizoen in september van start ging keken er op wekelijkse basis gemiddeld 612.000 mensen naar de Nederland 1-quiz. Eind september was dat aangegroeid tot 625.000.

In de week van de ophef schoven 799.000 mensen aan voor hun dagelijkse portie woorden raden. Daarna zette de stijgende lijn door.