AMSTERDAM - Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA) reageert met afschuw op berichten dat Madonna een tweede adoptiekind wil. De popster kreeg veel kritiek nadat zij een peuter had geadopteerd en opgehaald in Malawi.

Bekijk video

"Alsof je nog een kanariepietje koopt", zegt de bewindsvrouw dinsdag in de Volkskrant. De bewindsvrouw zou Madonna liever in Darfur of Congo zien, waar dagelijks vrouwen en meisjes worden verkracht. "Dan ben je pas een held."

Prostitutie

Volgens de minister zijn er veel landen waar kinderen worden verkocht onder het mom van adoptie, terwijl ze in de prostitutie terechtkomen. Opvang van bijvoorbeeld aidswezen kan volgens haar beter in eigen land of regio plaatsvinden. Van Ardenne roemt de bezigheden van de organisatie SOS Kinderdorpen. "Een prima club. Kinderen worden weerbaar gemaakt, ze worden niet als zielige wezens gezien."

Adoptie

Van Ardenne werkte zeventien jaar als vrijwilliger bij het VN-kinderfonds Unicef en ontwikkelde daar 'een enorme huiver' tegen adoptie vanuit het buitenland. "Natuurlijk willen we niet dat kinderen die opgroeien in Afrika straks de wijk nemen naar Europa. Dat proberen we juist te voorkomen met duurzame armoedebestrijding. Een kind adopteren is een druppel op een gloeiende plaat, en vaak niet in het belang van het kind, maar van volwassenen."

De afgelopen halve eeuw zijn in Nederland ongeveer zestigduizend kinderen geadopteerd. Ongeveer twee derde is afkomstig uit het buitenland. De laatste jaren is het aantal adoptiekinderen uit China sterk gestegen. Woensdag is het vijftig jaar geleden dat de adoptiewet van kracht werd.