AMSTERDAM - De Nederlandse presentator en producent René Mioch is gekozen tot lid van The International Academy of Television Arts & Sciences. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt.

Mioch treedt 20 november officieel toe tot het selecte gezelschap van internationale programmamakers.

The Academy is een organisatie van mensen die werken in de televisie-industrie. De club telt vierhonderd leden uit zeventig landen. De programmamakers komen een aantal keer per jaar bij elkaar om te praten over onderwerpen die de internationale media betreffen.

Emmy Awards

The Academy reikt eens per jaar de International Emmy Awards uit, de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor de tv-wereld. Belangstellenden kunnen zich niet aanmelden voor The Academy, men kan alleen worden voorgedragen.

Mioch weet niet wie hem heeft voorgedragen. "Het is een geweldige eer, maar ik blijf er voorlopig erg nuchter onder", vertelt hij. "Het overviel mij nogal. Ik kreeg opeens een Amerikaanse brief in de bus waarin mijn werkzaamheden van de afgelopen 25 jaar aan alle kanten werden overladen met complimenten."

Nederlanders

De filmjournalist durft niet met zekerheid te zeggen of er eerder Nederlanders tot The Academy zijn toegetreden. Mioch is momenteel directeur van het bedrijf FCCE, dat content over films levert aan allerlei media. Hij is op 20 november in New York bij de uitreiking van de International Emmy Awards.

De Nederlandse actrice Maryam Hassouni is genomineerd voor haar rol in de televisiefilm Offers van Dana Nechushtan.