WELLINGTON - Prins Willem-Alexander en prinses Máxima beginnen dinsdagochtend 11.00 uur (maandagavond 23.00 uur Nederlandse tijd) in Wellington aan hun vijfdaagse officiële bezoek aan Nieuw-Zeeland.

Het paar kent het land, want het bracht er in 2002 een deel van zijn huwelijksreis door. Maar met 25 punten op de agenda, tal van gastheren en -vrouwen en ook nog eens media erbij zal het een heel andere trip worden door het land van de vier miljoen 'kiwi's, zoals de Nieuw-Zeelanders zichzelf noemen'.

Slechts 600.000 kiwi's zijn Maori, de mensen die het land al een kleine duizend jaar bewonen. De Nieuw-Zeelanders delen hun land, dat in 1642 door Abel Tasman als eerste westerling werd opgemerkt, met 50 miljoen schapen.

Wie denkt dat de komst van een prins en prinses in zo'n rustig land dus wel voor opwinding zal zorgen, heeft het mis. Het prinselijk bezoek lag maandag op zijn zachtst gezegd niet op ieders lippen. De Nieuw-Zeelanders waren vooralsnog meer in beslag genomen door de verschijning van de memoires van televisiekoningin Judy Bailey en van het spiksplinternieuwe 'Idol', de zondagavond uitverkoren Matt Saunoa.

Ceremonie

Uiterlijk hoogtepunt van de eerste dag van het bezoek van prins en prinses wordt een Maori-ceremonie, met drie 'strijdlustige" krijgers die de prins eerst zullen uitdagen om te kijken of hij wel 'goed volk' is. Daarna volgt een zingend welkom, waarop de Nederlandse delegatie passend dient te antwoorden. Dan wordt het paar symbolisch per kano aan de oever getrokken en volgt - de fotografen hebben hun lenzen al extra gepoetst- het typische neuszoenen van gastheren en -vrouwen met hun gasten.

Alexander en Máxima zijn zaterdagavond al in Nieuw-Zeeland aangekomen om even bij te komen van hun reis door Australië. Ze hadden pech met het weer: het was nat en koud.