AMSTERDAM - Voor Henkjan Smits is het wennen in een jury te zitten zonder zijn Idols-collega's Jerney Kaagman en Eric van Tijn. Dat vertelt het jurylid van het nieuwe programma X Factor aan Novum Nieuws.

"Met Jerney en Eric was het bijna een theekransje. We hadden een geweldige chemie. Het was even zoeken naar de chemie bij Marianne en Henk." Naast Smits bestaat de jury uit casting director Marianne van Wijnkoop van Van den Ende Producties en Henk Temming van de band Het Goede Doel.

Juryleden

De samenstelling van de jury is niet het enige verschil tussen X Factor en Idols. Bij de nieuwe talentenjacht strijden niet alleen de deelnemers tegen elkaar, maar bestaat er ook competitie tussen de juryleden onderling. Na de auditieronden krijgen zij ieder een eigen categorie deelnemers toebedeeld, waaruit zij hun zes favorieten kiezen. Er is een categorie voor solisten van 15 tot 25 jaar, voor solisten vanaf 26 jaar en voor zangroepen.

De concurrentie tussen de juryleden is tijdens de presentatie van het programma voelbaar. In de eerste aflevering is te zien hoe Smits en Temming bij de auditie in Rotterdam bijna ruzie krijgen. Temming wil de kandidaat niet te veel pijn doen, terwijl Smits bekend staat om het spuien van zijn ongezouten mening. "Ik ben meer van: 'Wees maar duidelijk'. Dan is het voor iedereen helder, zowel voor de kandidaat als voor de mensen thuis", legt Smits uit.

Talent

De juryleden willen zich niet uitlaten over welke categorie ze het liefst begeleiden. "In iedere categorie zit veel talent", stelt Smits. "Degene met het meeste talent en de beste begeleiding wint. De jury krijgt alleen de eer." Van Wijnkoop weet nog niet welke categorie haar voorkeur heeft. "Je kijkt naar de act waarmee je kunt winnen." Enkele troeven die in haar voordeel kunnen werken, zegt ze zeker in handen te hebben. "Ik heb meer intuïtie en ik ben enorm de 'underdog', maar dat vind ik een heel goed uitgangspunt."

Temming weet als enige jurylid hoe het is voor een groot publiek te zingen en op de bühne te staan. "In theorie ben ik de enige die hier verstand van zou moeten hebben", zegt hij. De producer en voormalig zanger vindt winnen een 'relatief begrip.' Hij wil de kandidaat uit de categorie waarmee hij in de finale komt zichzelf zien overstijgen. "Als de kandidaat op een niveau komt waarvan diegene zelf niet had gedacht daar ooit te komen, dan heb ik al gewonnen."

Zaterdagavond wordt de eerste aflevering van X factor uitgezonden op RTL 4.