AMSTERDAM - De biografie over de Haagse band Earth and Fire, waarvan Jerney Kaagman leadzangeres was, is niet evenwichtig. Dat heeft het Idols-jurylid donderdag gezegd in de radioshow van Edwin Evers op Radio 538.

Kaagman zei geen zin te hebben om diep op het boek in te gaan omdat ze niet wil meewerken aan de promotie ervan.

In de biografie, die over twee weken verschijnt, worden de zangkwaliteiten van Kaagman door de overige bandleden in twijfel getrokken. "We hebben twintig hits gescoord, dus waar lullen we over?", reageert de 59-jarige Jerney. "Het was altijd eerst de muziek en de band en daarna was Kaagman pas aan de beurt", voegt ze toe. "Soms waren de teksten nog niet eens klaar en werden die nog even vlug geschreven."

Zangkunsten

De broers Fred en Dick Hermsen werkten drie jaar aan het boek. Jerney heeft volgens hen jarenlang haar medewerking verleend aan de biografie, totdat ze de vijf pagina's onder ogen kreeg waarin haar zangkunsten werden bekritiseerd.

In het boek staat verder dat Patricia Paay in 1974 is benaderd om Kaagman te vervangen. Volgens Jerney klop dat. Echt netjes zou dat destijds niet zijn verlopen. " Ik kreeg het te horen via collega-muzikant Jan Akkerman en niet eens van mijn eigen bandleden."

Hits

Earth and Fire scoorde in 1971 zijn eerste twee toptienhits met 'Invitation' en 'Storm and thunder'. Een jaar later was de eerste Nederlandse nummer 1-hit 'Memories' een feit. In 1973 kreeg de groep een Zilveren Harp.

Na een zestal rustige jaren zonder grote hits, scoorde de band in 1979 zijn grootste hit met het nummer 'Weekend' van het album 'Reality fills fantasy'. Ook in het buitenland haalde het nummer in diverse landen de toptien. De band stopte in 1983.