PORT ARTHUR - Vrolijk poseerde prins Willem-Alexander donderdag voor de restanten van een 19de-eeuwse gevangenis in Port Arthur in Tasmanië. Hij maakte grappen over de fotografen die er wel handboeien bij zouden 'fotoshoppen'.

De prins was alleen op de vierde dag van zijn bezoek aan Australië. Prinses Máxima ging niet mee omdat het programma per heli werd afgewerkt en er turbulentie werd verwacht.

De fotosessie voor het gevang was het ontspannen eind van een bezoek aan een gruwelijk oord. De Britten stuurden veroordeelden voor lichte vergrijpen naar Australië en het geboefte dat in de strafkolonie nog eens over de schreef ging, kwam in Port Arthur.

Isolatie

Het eerste jaar in complete isolatie: zo gingen tijdens het luchten kappen over het hoofd om geen contact te kunnen maken met anderen. De naam van de gevangene werd niet meer genoemd, hij was een nummer. Later volgde stevige dwangarbeid.

Een van de jongste veroordeelden was de 13-jarige James Gavagan uit Londen, die 21 paraplu's had gestolen. Eenmaal in Australië wist men niet wat met de jongen te beginnen, dus werd het kind ook maar naar Port Arthur gestuurd.

Museum

De gevangenis is nu een druk beklant museum, met rare souvenirs als oorbellen in de vorm van handboeien en hangers in die van een strop. De prins zou er zijn vrouw niet mee verblijden.

Zijn komst werd er gadegeslagen door onder anderen een Nederlandse toerist die vertelde voorstander te zijn van de republiek, maar eraan toevoegde dat 'de hoofden van de Oranjes er niet afhoeven'. Hij pakte niettemin vrolijk zijn camera en vond het jammer dat de prinses ontbrak: "Die had ik nou weleens in het echt willen zien." Een Australische zag Alexander voor de Deense prins Frederik aan en betreurde het op haar beurt dat prinses Mary er niet bij was.

Boomtoppen

Eerder op de dag had Alexander een wandeling door het Tahuna-woud gemaakt, dat interessant is door onder meer de huon-bomen, Die moeten 135 miljoen jaar geleden al hebben bestaan en kunnen zeker 2000 jaar oud worden. De prins bekeek het bos ook vanaf een wiebelende loopbrug boven de boomtoppen.

Prins en prinses zagen elkaar weer op het vliegveld van Hobart, waar ze elkaar breed lachend omhelsden.