AMSTERDAM - Janet Jackson wil met haar nieuwe album terugkeren naar haar wortels. Op '20 Y.O.' is het soort dancemuziek te horen waarmee de zangeres twintig jaar geleden doorbrak.

"Ik mis het dansen", zei de 40-jarige zus van Michael Jackson tijdens een persconferentie in Japan, waar ze een helderrode kimono droeg. "Daarom wilde ik dat het een dancealbum zou worden."

Het bijzondere geluid van de schijf, die vorige maand uitkwam, dankt Jackson naar eigen zeggen aan producer Jermaine Dupri, die eerder samenwerkte met Usher en Mariah Carey. "Hij voegde rauwheid toe", zei de zangeres. "Hij bracht frisheid in het project."

Tournee

Binnenkort gaat Janet weer op tournee, waarschijnlijk in maart en april. Aan het eind van het jaar beginnen de repetities. De tournee brengt haar onder meer naar Japan.

Op de plaat staat onder meer het nummer 'Call on me', waarop ook hiphopper Nelly is te horen. In de Verenigde Staten is het nummer een toptienhit. Janets vorige album was 'Damita Jo' uit 2004. Dat album werd uitgebracht na het 'nipplegate'-incident, waarbij Janets tepel op televisie was te zien tijdens een optreden bij de Superbowl.