AMSTERDAM - Zanger en platenproducent Peter Koelewijn ontvangt voor zijn bijzondere rol in de Nederlandse muziek de Radio 2 Zendtijd Prijs 2007. De prijs wordt uitgereikt tijdens het Radio 2 Gala op 18 maart.

De prijs wordt jaarlijks toegekend door Radio 2 en Buma Cultuur aan een uitvoerende artiest die van blijvende betekenis is voor de Nederlandse radio. Het is de achtste keer dat de prijs wordt uitgereikt. Eerder werden onder anderen Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Ramses Shaffy en Willeke Alberti geëerd voor hun oeuvre. De Radio 2 Zendtijd Prijs bestaat uit een bronzen beeld gemaakt door kunstenaar Evert den Hartog.

Hits

Koelewijn brak in 1960 door met 'Kom van dat dak af'. Het nummer haalde in 1971, 1981 en 1989 opnieuw de hitparades in verschillende versies. Verder scoorde de zanger in zijn ruim 45-jarige carrière onder meer hits met 'Angeline (M'n blonde sexmachine)', 'Je wordt ouder papa' en 'Klap maar in je handen'.

De 65-jarige Koelewijn legde zich naast zijn zangcarrière toe op het produceren van platen van andere artiesten. Zo produceerde hij in de jaren zestig de muziek van onder anderen Conny Vandenbos ('Ik ben gelukkig zonder jou'), Ronnie en de Ronnies ('Beestjes') en Bonnie St. Claire ('Clap your hands and stamp your feet').

Gompie

Begin jaren negentig scoorde Koelewijn als producent een nummer 1-hit met het nummer 'Als Dick me hullep nodig heb' van Johan & de Groothandel. Onder de naam Gompie had hij in 1995 een nummer 1-notering met 'Alice, who the fuck is Alice'.