BLANTYRE - De biologische vader van het eenjarige Malawische jongetje dat is geadopteerd door Madonna en haar man Guy Ritchie heeft zondag gezegd dat hem toen hij eerder deze maand de adoptiepapieren ondertekende niet duidelijk is gemaakt dat hij voorgoed afstand deed van zijn zoon.

De man, de 32-jarige Yohane Banda, zegt in de veronderstelling te hebben verkeerd dat zijn zoon, David, na door Madonna en Ritchie te zijn grootgebracht zou terugkeren naar huis. Volgens Banda, een ongeletterde boer, heeft de directeur van het weeshuis waar hij zijn kind heenbracht nadat zijn vrouw kort na de bevalling was overleden hem niet verteld dat adoptie betekende dat David niet langer zijn zoon zou zijn.

Eigendom

"Als ons was verteld dat ze de baby haar eigendom wilde maken hadden we er nooit meer ingestemd, want ik zou niet weten waarom ik mijn zoon zou weggeven", zei Banda tegen het persbureau Associated Press.

Eerder zei Banda dat hij zijn zoon had afgestaan omdat dat het beste voor het kind was, aangezien hij niet de middelen heeft om voor hem te zorgen en hij het in het weeshuis niet goed had.

Regels

Ook bekritiseerde hij afgelopen week de Malawische mensenrechtengroepen die naar de rechter zijn gestapt omdat ze betwijfelen of de adoptie wel volgens de regels is verlopen.

Adoptie

Zondag zei Banda dat hij, omdat hij niet kan lezen, geen idee had wat de adoptiepapieren die hij bij het hooggerechtshof in de hoofdstad Lilongwe ondertekende inhielden. "De heer Kilembe (de weeshuisdirecteur, red.) en de pastoor legden me uit dat Madonna voor mijn zoon zou zorgen. Ik besef nu pas was adoptie betekent." Zijn neef, Wismena Zimba, en zijn moeder, Asineti Mwale, bevestigen Banda's woorden.

"De familie heeft begrepen dat David nog steeds bij ons hoort", aldus Zimba. "Nadat de goede vrouw hem heeft grootgebracht en geschoold komt hij terug."

Dankbaar

De familie zegt wel dat ze niet wil dat David terugkeert naar het weeshuis. Banda: "We zijn nog steeds dankbaar dat Madonna hem heeft verlost van armoede en ziekte."

Ophef

De adoptie van David door Madonna en Ritchie heeft internationaal tot ophef geleid. De Malawische wet schrijft voor dat kandidaat-ouders 18 tot 24 maanden met het kind in Malawi doorbrengen voordat de adoptie wordt goedgekeurd. Madonna echter mocht het kind meteen meenemen naar Engeland, waar ze woont.

Wel is de adoptie in eerste instantie voorlopig. Madonna's Malawische advocaat, Alan Chinula, wilde zondag geen commentaar geven op Banda's uitspraken.