AMSTERDAM - Oud-wereldkampioen allround schaatsen Hein Vergeer werd zaterdag opnieuw kampioen op het ijs. Samen met schaatspartner Florentine koos het publiek hem tot winnaar van het SBS6-programma Sterren Dansen op het IJs. Hij nam het in de finale op tegen zanger Jody Bernal en partner Katerina.

Bekijk video: de finale
Bekijk video: Jody Bernal blijft schaatsen

Sterren Dansen op het IJs begon op 18 augustus met elf bekende Nederlanders. Aan de hand van professionele ijsdanspartners voerden zij voor jury en publiek een afvalrace, met Vergeer als uiteindelijke winnaar.

Bernal

Finalist Jody Bernal zet zijn schaatscarrière voort bij Holiday on Ice, samen met zijn partner Katka uit het SBS-programma 'Sterren dansen op het ijs'. In de show 'Fantasy' vertolkt Bernal twee liedjes uit zijn eigen repertoire, vertelt hij.

De 24-jarige zanger, die zaterdagavond de finale van de ijsdansshow verloor van Hein Vergeer, gaat vanaf woensdag mee op tournee langs de negen steden waar 'Fantasy' te zien is. De show schildert een wereld vol fantasie en dromen op het ijs.

Van een romantisch klein café in Parijs reizen de kijkers naar de woelige jaren zestig en de flowerpower. Eerder ging zanger Gerard Joling mee op tournee met Holiday on Ice.

Strijd

Naast de strijd tussen de bekende Nederlanders was de ijsdansshow een strijd tussen SBS en RTL. Beide zenders kwamen vrijwel tegelijkertijd met een ijsdansshow op de buis. De RTL-variant Dancing On Ice beleefde vorige week zijn finale met als winnaar de Belg Staf Coppens.

Beide shows bleken levensvatbaar en trokken een miljoenenpubliek. De show van SBS trok gemiddeld iets meer kijkers.

Zaterdag werd de finale bekeken door ruim 2,5 miljoen mensen, aldus de stichting KijkOnderzoek. De finale vorige week van Dancing on Ice werd gevolgd door ruim 1,7 miljoen mensen.

De schaatsbond KNSB was bijzonder gelukkig met de enorme aandacht voor het ijsdansen. Veel verenigingen hebben de afgelopen weken hun ledenaantal flink zien groeien.