AMSTERDAM - Het BNN-programma De Lama's is vrijdagavond de winnaar geworden van de Gouden Televizier-Ring 2006. Dat werd duidelijk tijdens een rechtstreekse televisie-uitzending waarin het publiek op drie genomineerden kon stemmen.

Bekijk video

Naast De Lama's waren Gooische Vrouwen (Talpa) en Dancing with the Stars (RTL4) in de race voor de belangrijke tv-prijzen.

Blij

Presentator van De Lama's, Patrick Lodiers, was ,,onwaarschijnlijk blij'' met het binnenslepen van de ring. ,,Ik wil iedereen hiervoor hartelijk bedanken. Succes kent vele vaders en moeders, maar één vader wil ik eruit lichten. Dat is directeur tv bij BNN, Maarten van Dijk. Van hem krijg je heel veel ruimte. De Lama's begonnen klein, later werd er steeds meer gelachen, gevolgd door een climax. En deze publieksprijs is toch wel de grootste climax!''

Drie comedians die meedoen aan De Lama's (Tijl Beckand, Ruben Nicolai en Ruben van der Meer) vlogen elkaar om de hals als een winnend sportteam. Ze zongen het stadionlied ,,kampioenen, olé, olé''.

Publieksprijzen

Tijdens het AVRO-gala (Nederland 1) werden ook een aantal andere publieksprijzen op tv-gebied uitgereikt. Bij de uitreiking van de Zilveren Ster Vrouw (beste tv-vrouw) ontspon zich een klein drama.

Anita Witzier (KRO) was voor de zesde keer voor deze award genomineerd, maar viste weer achter het net. Ze werd niet voorbijgestreefd door Sophie Hilbrand (BNN), maar wel door haar KRO-collega Yvon Jaspers van het programma Boer Zoekt Vrouw.

Jaspers vond dat Witzier had moeten winnen. ,,Deze prijs is eigenlijk voor Anita'', liet zij weten. ,,Hij is gewoon van ons samen, van de KRO.'' Jaspers sloot haar betoog af met een statement over haar werkkring. ,,Laat ze allemaal maar zuur en cynisch doen, ik ben blij dat ik bij de publieke omroep hoor.''

Zilveren Ster

Voor de Zilveren Ster Man waren (opnieuw) Patrick Lodiers (BNN), Matthijs van Nieuwkerk (VARA) en Paul de Leeuw (VARA) genomineerd.

De laatste trok aan het langste eind, maar liet verstek gaan tijdens de uitreiking. Zijn vaste hulpje Adje nam de onderscheiding in ontvangst, omdat De Leeuw eerder al had aangegeven geen prijs te stellen op een te manipuleren publieksprijs.

Volgens de presentator van Mooi! Weer De Leeuw kan het stemmen van het publiek via telefoon en sms een verkeerd beeld geven, omdat kandidaten kunnen oproepen om veel op hen te stemmen, waar anderen dat misschien nalaten. Ook kunnen fans ongelimiteerd stemmen en dat bevreemdt De Leeuw. Hij zou meer prijs stellen op een vakjury.

Gouden Stuiver

De Gouden Stuiver voor het beste jeugdprogramma ging naar het Junior Songfestival van de AVRO. Presentatrice Tooske Ragas, inmiddels werkzaam bij SBS6, gaf de mede-genomineerden een pluim.

Ze was trots dat ze samen met Het Klokhuis (NPS) en het Jeugdjournaal (NOS) was genomineerd.