AMSTERDAM - Kazachstaanse autoriteiten hebben 'reporter' Borat Sagdiyev uitgenodigd om een bezoekje aan het land te brengen. De regering van Kazachstan is allerminst blij met het alter ego van de Britse komiek Sacha Baron Cohen. Volgens hen zet Borat Kazachstan neer als een achterlijk land.

Bekijk video

De autoriteiten willen Borat uitnodigen zodat hij met eigen ogen kan hoe het er aan toegaat in het Aziatische land. Minister Rakhat Aliyev wil Borat laten zien dat er doodnormale mensen in Kazachstan wonen, zo meldt Reuters woensdag.

"Deze trip zal een echte eye-opener voor hem zijn", zo meent Aliyev. "Borat zal zien dat vrouwen niet alleen in een bus mogen rijden, maar ook hun eigen auto besturen. Hij moet maar eens met eigen ogen zien dat niet iedereen hier paardenpis drinkt en dat wijn bij ons gewoon van druiven wordt gemaakt."

Misvattingen

Het alter ego zit de Kazachstaanse regering ongetwijfeld erg hoog. Bij het uitkomen van Borat's nieuwe film over Kazachstan spendeerden ze maar liefst vier pagina's advertentieruimte in de New York Times om alle misvattingen die Borat de wereld in helpt, recht te zetten. Ook werd Borats homepage www.borat.kz gesloten.

Humor

Met de uitnoding hoopt Aliyev een vriendelijk gebaar te maken naar de komiek. "Ik kan me voorstellen dat veel Kazachstanen zich beledigd voelen door de uitspraken van Borat", zo laat hij weten. "Maar we moeten ons gevoel voor humor niet verliezen en de creatieve vrijheid van anderen respecteren."

Aliyev meent dat het geen zin heeft om Borat met een rechtszaak te dreigen. "Dat maakt Borat alleen maar populairder en zal de reputatie van het land verder schaden."

Debielen

Vorige week deed Borat Nederland aan. Hij gaf onder meer een persconferentie in Amsterdam om zijn film 'BORAT Cultural Learnings of America to make Benefit Glorious Nation of Kazachstan' te promoten. In de film zet Borat Kazachstan flink te kijk. Hij schildert inwoners af als aan paardenpis verslaafde debielen, die graag op honden schieten en verkrachtig en incest als heel normaal beschouwen.