AMSTERDAM - De biologische vader van Madonna's adoptiekind heeft uitgehaald naar de organisaties die klachten hebben ingediend. Yohane Banda had zijn zoon naar een tehuis in Malawi gebracht omdat hij geen geld had om voor hem te zorgen.

Bekijk video

Banda's vrouw was 28 toen ze stierf. Het echtpaar was tien jaar getrouwd, en verloor eerder al twee zoontjes aan malaria. "Ik was alleen met een baby. Ik had geen geld. Ik kon geen melk voor hem kopen. Daarom gaf ik hem aan het weeshuis", zegt Banda.

Weeshuis

"Het leven in een weeshuis is niet goed. We laten kinderen daar alleen achter als we zelf niet goed voor ze kunnen zorgen. Nu mijn zoon door een goedhartige vrouw is meegenomen, willen deze mensen hem terugbrengen naar het weeshuis", zegt hij. Hij vraagt zich af waar de kinderbescherming zich mee bemoeit.

Verschillende organisaties dienden maandag in Malawi een klacht in. De wet schrijft in het Afrikaanse land voor dat een kind ten minste achttien maanden in eigen land moet verblijven met zijn adoptieouders. Madonna en haar man Guy Ritchie mochten de 1-jarige David echter meteen meenemen naar Engeland.

Toestemming

Volgens Banda zijn de organisaties te laat. "Waar waren deze mensen toen David in het weeshuis zat?", vraagt hij zich af. "Ik heb toestemming gegeven. Mijn dorp is het ermee eens. Waarom zorgen deze mensen voor problemen?" Banda vertelde verder blij te zijn dat zijn zoon nu terechtkomt in een gezin.

Madonna en Ritchie hebben hem geen beloftes gedaan, behalve dan goed voor zijn zoon te zorgen en hem liefde te geven, zegt Banda, die in zijn tuintje staat, waar hij uien en tomaten verbouwt. In het dorp is geen elektriciteit of stromend water, er staan alleen simpele lemen hutten, net als in zoveel andere dorpen in Malawi.

Commotie

Weinig inwoners hadden voor alle commotie over Davids adoptie zelfs maar gehoord van Madonna. "Wie ze ook moge zijn, ze is een goede vrouw", zegt dorpsoudste Lipunga. "We houden allemaal van haar en we hopen dat ze ons snel weer opzoekt."

Afspraken

Niet alleen de kinderbescherming in Malawi heeft kritiek geuit. De Italiaanse minister van buitenlandse zaken sprak over een ontvoering. Hij drong aan op duidelijke afspraken over adoptie als daar meer landen bij zijn betrokken.

Adoptietoerisme

Ook de Nederlandse politiek bemoeide zich met de kwestie. Woensdag hebben de VVD en het CDA zich er kritisch over uitgelaten. VVD'er Zsolt Szabo vroeg minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA) iets te doen tegen 'adoptietoerisme'.