AMSTERDAM - Yoko Ono spant een rechtszaak aan tegen platenmaatschappij EMI. Het label zou de voormalige echtgenote van John Lennon zo'n acht miljoen euro aan royalty's zijn verschuldigd.

Yoko Ono zegt te zijn voorgelogen over de voorwaarden in de contracten die de vermoorde Lennon naliet. Volgens haar heeft EMI verzuimd de royalty's eerlijk door te berekenen.

Een woordvoerder van EMI wil niet direct op de aanklacht reageren, maar zegt wel dat het vaker voorkomt dat artiesten of hun nabestaanden rekeningen willen controleren. "Dan kan het gebeuren dat die verkeerd worden geïnterpreteerd. Dat ligt aan de complexiteit van dit soort contracten."

Fraude

In augustus spanden ook Paul McCartney, Ringo Starr en de nabestaanden van Lennon en Harrison al een rechtszaak aan tegen EMI. Ze zouden gezamenlijk meer dan 44 miljoen euro aan royalty's zijn misgelopen. Een rechter in New York besliste dat de ex-Beatles EMI mogen aanklagen wegens fraude. Het platenlabel zegt in hoger beroep te gaan, mocht het tot een veroordeling komen.