AMSTERDAM - De strijd tussen de Ierse rockgroep U2 en hun voormalige styliste sleept zich voort. Dinsdag legde zanger Bono voor de rechter een verklaring af. Bono verklaarde dat Lola Cashman enkele spullen, waaronder zijn beroemde stetsonhoed, heeft gestolen om ze te veilen.

Vorig jaar bepaalde een rechter dat Cashman de spullen aan de band moest teruggeven. De souvenirs zouden zijn gestolen tijdens de Joshua Tree Tour in 1987. Het gaat onder meer om oorringen, kleding en de hoed die de 46-jarige Bono droeg tijdens de optredens en op de platenhoes van 'Rattle and hum' (1988).

Toen Cashman de spullen wilde laten veilen bij veilinghuis Christie's in New York, stapte U2 naar de rechter om de verkoop van de persoonlijke spullen tegen te houden.

Cadeau

De styliste, die beweert dat ze de souvenirs van Bono cadeau heeft gekregen, ging in hoger beroep. Zij beweert dat ze de spullen na een optreden kreeg van een in zijn onderbroek rondrennende Bono. De rechter vond dat verhaal ongeloofwaardig en bepaalde dat alle voorwerpen binnen een week moesten worden teruggegeven.

Cashman werkte twee jaar als styliste van U2. Ze publiceerde in 2003 tot groot ongenoegen van de bandleden een boek over haar belevenissen met de rockers, 'Inside the zoo with U2'.

Affaire

Bono is niet blij met de affaire die zich nu al vier jaar voortsleept. "Zij vindt dit leuk. Wij ook niet", zegt de voorman van de rockgroep. "Wat ons betreft, is er helemaal geen zaak. Het zijn onze spullen en zij heeft ze en nog veel meer. We willen onze spullen terug. We willen dat ze ophoudt ze te verkopen."