AMSTERDAM - Madonna heeft zich voor het eerst uitgesproken over haar adoptie van de 1-jarige David Banda uit Malawi. In een verklaring weerlegt de popster de kritiek die haar ten deel viel. Het adoptieproces zou te snel zijn verlopen en daarmee niet legaal zijn.

Bekijk video

"We hebben de adoptieprocedure gevolgd zoals de wet dat voorschrijft, net zoals ieder ander die een kind adopteert. Alle berichten die dat weerspreken, kloppen niet."

Verschillende Malawische mensenrechten- en kinderbeschermingsorganisaties dienden maandag een klacht in omdat de wet in het Afrikaanse land voorschrijft dat een kind ten minste achttien maanden in eigen land moet verblijven met zijn adoptieouders. In deze periode moet worden vastgesteld of zij goed voor het kind kunnen zorgen. Voor Madonna en haar man Guy Ritchie is een uitzondering op deze regel gemaakt, zodat David dinsdag al in Engeland kon arriveren.

Adoptieproces

De 48-jarige popdiva stelt in haar verklaring dat deze adoptie ook pas na achttien maanden definitief wordt. Zij en Ritchie hebben slechts de voorlopige voogdij over het jongetje. Ze wil verder benadrukken dat ze met de beslissing een kindje te adopteren niet over één nacht ijs zijn gegaan. "We zijn maanden voordat we vorige week naar Malawi afreisden, begonnen met het adoptieproces. Dit is niet iets dat mijn familie en ik zomaar hebben besloten."

Armoede

Madonna, die met Lourdes (10) en Rocco (5) al twee kinderen heeft, weidde ook uit over de reden voor de gezinsuitbreiding. "Toen ik hoorde dat er meer dan een miljoen wezen in Malawi zijn, besloot ik ons huis open te stellen en een kind te helpen ontsnappen aan een hard leven vol armoede en dood. Ik wilde ons gezin daar met alle liefde voor uitbreiden."

Ze sprak ook de hoop uit dat haar actie opnieuw de aandacht vestigt op de situatie van weeskinderen in Afrika.

Meisje

Volgens het Britse boulevardblad The Mirror wil Madonna ook nog een meisje adopteren uit Malawi. Het driejarige meisje zou uit hetzelfde dorp komen als David.