AMSTERDAM - Twaalf ondernemers en medewerkers van de film Zwartboek vragen dinsdag bij de rechtbank van Amsterdam het faillissement aan voor Zwartboek Productie BV. Dat heeft mr. Thomas van Vugt van het Amsterdamse advocatenkantoor Blenheim maandag gemeld.

Bekijk video

Zijn cliënten eisen betaling van tienduizenden euro's die zij nog tegoed hebben voor hun medewerking aan de film. Bij Van Vugt hebben zich de afgelopen dagen tientallen nieuwe schuldeisers gemeld die claimen ook geld van de productie te krijgen.

Namens vijf cliënten had de advocaat de BV Zwartboek tot vrijdag tijd gegeven om te betalen. Een reactie bleef uit.

Fu Works

De rekeningen van zijn cliënten zijn vaak al meer dan een jaar oud. Al meerdere keren zegde productiebedrijf Fu Works, verantwoordelijk voor de film Zwartboek, toe dat het geld op korte termijn zou worden overgemaakt.

Onder de eisers bevindt zich het bedrijf PayStream, dat vijf medewerkers aan de film vertegenwoordigt. Het gaat om visagisten en camera- en lichtmensen.

Andere gedupeerden is een groep ondernemers uit Den Haag, bij wie in de straat opnames werden gemaakt, een hoveniersbedrijf en hotels in Delft en Dordrecht waar medewerkers aan de film meer dan een jaar geleden overnachtten.

Stakingen

Al eerder deden hardnekkige geruchten over financiële problemen bij de productie de ronde. Sommige medewerkers riepen zelfs op tot stakingen omdat betalingen uitbleven. Bij de Nederlandse première van de film in Den Haag werd producent San Fu Maltha uitgejouwd door crewleden in de zaal.

Volgens Maltha is er niets aan de hand en zijn de Haagse winkeliers inmiddels betaald. "We hebben altijd keurig gecommuniceerd dat het geld eraan kwam", aldus Maltha. "Van die andere cliënten hebben wij nog niets vernomen."