LONDEN/JOHANNESBURG - De strijd rond het Malawische adoptiekind van Madonna lijkt in het voordeel van de popdiva beslecht. Haar woordvoerder in Londen meldde maandagavond dat de autoriteiten in Malawi een paspoort voor het kind en een visum hebben afgegeven, waarna het jongetje het land heeft verlaten.

Een lijfwacht van Madonna stapte maandag in Malawi met het jongetje, David Banda, in een vliegtuig. De jet landde enkele uren later in Johannesburg. Een verslaggever van de Zuid-Afrikaanse krant Star meldde later dat het kind op een vlucht is gestapt richting Londen, waar Madonna en haar man Guy Ritchie wonen.

Toestemming

Een rechtbank in Malawi verleende Madonna maandag het voogdijschap voor achttien maanden nadat vorige week 'voorlopig' toestemming was gegeven het kindje te adopteren. De Malawische wet verbiedt dat buitenlanders jonge Malawiërs adopteren, tenzij ze achttien maanden met het kind hebben doorgebracht in Malawi.

Maar voor de popdiva hebben de Malawische autoriteiten een uitzondering gemaakt. Kinderrechten- en liefdadigheidsorganisaties in Malawi hebben aangegeven dat zij via de rechter alsnog willen proberen de adoptie tegen te houden, onder meer omdat ze het niet eens zijn met een "voorkeursbehandeling voor rijke mensen".

Overleden

Madonna vertrok vrijdag nog zonder het jongetje uit Malawi na een bezoek van ruim een week aan het Afrikaanse land. De moeder van het jongetje is overleden, de vader stemde in met de adoptie.