AMSTERDAM - Marco Borsato kan inmiddels een aparte kamer in zijn huis inrichten met alle gewonnen TMF Awards. De populaire zanger ging vrijdagavond opnieuw met drie Awards naar huis, voor beste mannelijke artiest, beste pop act en de 538 single award voor zijn nummer 1-hit Rood.


Enthousiaste fans verwelkomen de sterren

Bekijk video Zangeres Anouk won de prijs voor beste vrouwelijke artiest en beste rockact. De prijs voor beste video ging ook naar Anouk, voor het nummer Downhill, dat ze samen zong met haar man Postman.

De TMF Awards werden vrijdagavond voor de elfde keer uitgereikt in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De show werd geopend met een groot spektakel met een Chinees mannenkoor, danseressen en onder meer de artiesten Partysquad en Jaqueline van Krezip.

Kane

De prijs voor beste band ging naar Kane. "Ik wil deze prijs opdragen aan Wessel van Diepen die vandaag voor het laatst de Top 40 presenteerde op Radio 538", zei zanger Dinand Woesthoff. Beste dance artiest is Tiësto. De wereldberoemde dj was ook genomineerd voor beste mannelijke artiest. "Maar het is natuurlijk logisch dat Marco Borsato die wint. Marco is veel meer een echte artiest."


Kane gaf een spetterend optreden

De award voor beste dance gaat volgens de dj wel terecht naar hem. "Ik heb de laatste maanden met twee nummers in de top 5 van de hitlijsten gestaan."

Urban

Ali B is de beste urban artiest en zijn neefje Yes-R won de prijs voor beste nieuwkomer. "Ik durfde niet te hopen dat ik zou winnen", zei Yes-R. "Ik ga nu feestvieren en daarna weer keihard werken aan mijn nieuwe cd die volgend jaar uitkomt."

Toen Ali B de prijs voor beste urban act kreeg, nam hij een hele rits artiesten mee het podium op, onder wie Gio, Partysquad en Ziggy. "Ik hoop dat zij volgend jaar de erkenning krijgen die ze verdienen", aldus Ali B. Ilse DeLange won de prijs voor beste album.

Lege handen

Lange Frans en Baas B zijn twee keer genomineerd, voor beste urban en beste single, maar gaan met lege handen naar huis. "Dit is een goede reden om me helemaal klem te zuipen", aldus Lange Frans. Ook Di-rect is twee keer genomineerd maar heeft geen award gewonnen. "Dat is helemaal niet erg", aldus Spike. "We hebben dit jaar geen nieuwe plaat uitgebracht en verder is het ook redelijk stil geweest rondom ons", voegt Bas toe. Volgens hem is het wel stilte voor de storm. "Volgend jaar februari komt onze nieuwe plaat en we gaan ook een theatertour doen."

Ook met lege handen naar huis gaat IOS. "Tja, Marco Borsato verkoopt gewoon veel meer platen dan wij, dus het is logisch dat hij wint in de categorie beste pop act", zegt zanger Joost Marsman. Zijn band IOS bestaat dit jaar tien jaar en geeft in december een groot concert in de HMH. "Eigenlijk was ons optreden hier vandaag een soundcheck", grapt de zanger.

Winnaars TMF Awards

Nationaal:
Beste mannelijke artiest: Marco Borsato
Beste vrouwelijke artiest: Anouk
Beste band: Kane
Beste rock act: Anouk
Beste dance: Tiësto
Beste urban act: Ali B
Beste pop act: Marco Borsato
Beste nieuwkomer: Yes-R
Beste video: Postman ft Anouk - Downhill
Beste album: Ilse DeLange - The Great Escape
538 single award: Marco Borsato - Rood

Internationaal:
Beste act: Black Eyed Peas
Beste nieuwkomer: Pussycat Dolls
Beste video: Panic!At the disco - I write sins not tragedies
Meest veelbelovende act: Razorlight