AMSTERDAM - Sir Sean Connery is geëerd met een oeuvreprijs. De 76-jarige Schotse acteur kreeg de prijs donderdag aan de vooravond van het eerste Rome Film Festival, waar hij eregast is, meldt de BBC. Festivaldirecteur Goffredo Bettini roemt Connery om zijn populariteit en genialiteit als acteur.

Het filmfestival opent vrijdagavond met de wereldpremière van 'Fur: an imaginary portrait of Diane Airbus', met Nicole Kidman en Robert Downey Jr. in de hoofdrollen. Vervolgens worden 'The prestige' van regisseur Christopher Nolan en 'The Hoax' van Lasse Hällstrom vertoond.

Ook maakt de Nederlandse filmmaker Mark de Cloe zijn opwachting op het festival. Zijn film 'Valse wals' is geselecteerd voor The New Cinema Network, een initiatief dat jonge Europese filmmakers de kans biedt met potentiële investeerders, distributeurs en producenten over hun projecten te praten.

Het Rome Film Festival duurt tot en met volgende week zaterdag. Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio zijn al in Rome gearriveerd om de opening bij te wonen.