AMSTERDAM - Veel medewerkers van Paul Verhoevens 'Zwartboek' wachten nog steeds op hun geld. Zes ondernemers die locaties voor de oorlogsfilm beschikbaar hebben gesteld zijn naar een advocaat gestapt.

Als het geld maandag niet binnen is, vraagt advocaat Thomas van Vugt waarschijnlijk het faillissement aan voor productiemaatschappij Zwartboek Productie.

De ondernemers, die niet met name willen worden genoemd, wachten volgens Van Vugt al dertien maanden op hun geld. Vrijdag heeft hij betaling geëist van de productiemaatschappij. Komt die niet over de brug, dan volgt een kort geding of wordt het faillissement aangevraagd. Van Vugt roept ook andere gedupeerden op zich bij hem te melden, zodat ze samen kunnen optrekken tegen Zwartboek.

Furieus

Producent San Fu Maltha was donderdag niet bereikbaar voor commentaar. In dagblad Het Parool reageerde hij furieus op de ophef. "Wie denkt men te treffen met een faillissement van Zwartboek? In dat geval wordt niemand betaald, want er valt niets te halen. Al het geld zit in de film." Maltha erkende wel dat hij 'een paar ton' aan betalingen achterloopt.

Tot Van Vugts schuldeisers behoren vier middenstanders in de Haagse Javastraat, die voor de oorlogsfilm hun winkels lieten ombouwen. Hun vergoeding varieert van vijfhonderd tot 2500 euro. Ook een hotelier in Delft wil geld zien.

Winnaar

Vrijdag was de film de grote winnaar op het Nederlands Film Festival in Utrecht. 'Zwartboek' werd verkozen tot de beste van het festival, Paul Verhoeven kreeg de prijs voor beste regisseur en Carice van Houten werd bekroond als beste actrice.