LOS ANGELES - Het Openbaar Ministerie (OM) in Los Angeles eist een voorwaardelijke straf met een proeftijd van drie jaar tegen actrice Winona Ryder. De filmster werd onlangs schuldig bevonden aan winkeldiefstal.

Ryder moet vrijdag voor de rechter verschijnen die een uitspraak in haar zaak zal doen. Een jury kwam vorige maand al tot het oordeel dat de 31-jarige actrice zich schuldig had gemaakt aan diefstal en vandalisme toen ze vorig jaar december de dure winkel Saks Fifth Avenue in Beverly Hills uitliep met ongeveer 5500 dollar aan kleding, tassen en andere artikelen, zonder dat zij daarvoor had betaald.

De aanklacht van vandalisme heeft te maken met de schade die ze aan de gestolen artikelen toebracht door er met een zelf meegebrachte schaar allerlei veiligheidslabels af te knippen. Dit werd door een veiligheidsbeambte gezien.

De aanklager, die de eis dinsdag al heeft vrijgegeven, staat er wel op dat de politie tijdens de drie jaar durende proeftijd zonder huiszoekingsbevel de woning van Ryder mag betreden om te onderzoeken of ze gestolen spullen in huis heeft.

Ook wil het OM dat Ryder 480 uur vrijwilligerswerk verricht, hulp zoekt voor haar psychische- en drugsproblemen en 20.000 dollar aan boetes betaalt. Ook de door haar veroorzaakte schade bij de winkel moet worden vergoed.