URK - Het Berechja College op Urk is boos over het vertrek van docent Eveline Klaassen naar De Gouden Kooi. "Iemand die drie examenklassen in de steek laat om een BN'er te worden, is niet netjes", oordeelde directeur Maarten Meuns vrijdag.

Ook vind hij dat het programma niet met de christelijke identiteit van de school strookt.

Meuns heeft vooral bezwaar tegen de manier waarop Klaassen vertrok. "Ze heeft het nooit over deelname aan dat Talpa-programma gehad." De 24-jarige juf nam per direct ontslag, maar Meuns hield haar aan de drie maanden opzegtermijn. "Eveline vertrok met veertien dagen. Zo gaan mensen niet met elkaar om."

Terugkeer

De docente, die al drie jaar lesgeeft op de middelbare school, kan terugkeer op het Berechja College wel vergeten als ze uit het programma wordt gestemd. "Ze past niet meer bij ons op school.

Mensen moeten kunnen vergeven, maar dit programma is iets wat tegen onze principes indruist", meent Meuns.

Natasia

Ook bewoonster Natasia lag deze week onder vuur over haar deelname aan het programma. Volgens de PvdA verwaarloost de 32-jarige moeder haar kinderen door deel te nemen aan de Gouden Kooi. De partij liet daarop weten Kamervragen aan de ministers van Justitie en Onderwijs te gaan stellen. De partij wil weten of Natasia uit haar ouderlijke macht moet worden gezet.

Balkenende

Jan Peter Balkenende (CDA) reageerde vrijdag op de kwestie. Volgens hem kan iedere burger zijn afstandsbediening gebruiken en naar een ander kanaal overschakelen als hij onsmakelijke tv-programma's niet langer wil zien. Volgens de premier gaat het om de balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid en hoe deze zaken zich tot elkaar verhouden.