AMSTERDAM - Het gaat nog steeds niet goed met Sofie, de vriendin van Hans Kraay junior. De 22-jarige blondine werd vorige maand getroffen door een hersenbloeding en is nog verlamd aan haar rechterarm en -been. "Het wordt een lange, lange kwestie."

"Geen mens kan zeggen of het ooit nog helemaal goed komt", vertelt de 45-jarige presentator aan de website Sterrenstek.

Sofie is thuis, maar moet elke dag naar het ziekenhuis voor revalidatie. Ze loopt op krukken, zegt Kraay. "De spieren functioneren wel, maar dat is dan ook alles. Ze kan vrijwel niets zelfstandig. Zelfs een eenvoudige handeling als het smeren van een boterham lukt niet."

Vechtlust

De tv-presentator vertelt veel respect te hebben voor het doorzettingsvermogen van zijn vriendin. "Ik hoop dat haar vechtlust beloond wordt." Zelf probeert hij ook positief te blijven, maar dat is niet altijd makkelijk. "Ik dacht altijd van mezelf dat ik sterk was, dat ik mezelf hier wel even doorheen vocht. Maar er zijn momenten dat we er helemaal doorheen zitten."

Beschermen

Zijn negatieve gevoelens over de situatie probeert Kraay te verbergen voor Sofie. "Ik probeer altijd positief te zijn naar haar toe. Om haar te beschermen, poeier ik de pers ook zo veel mogelijk af", vertelt hij. "De artikelen zijn allemaal zo negatief en Sofie kan natuurlijk wel lezen. Iedere keer wanneer zij het woord 'herseninfarct' leest, dan zie ik dat er iets in haar knakt."

Kraay is voormalig profvoetballer van onder meer FC Den Bosch. Sinds 1998 is hij in dienst van SBS6, onder meer als verslaggever bij voetbalwedstrijden. Momenteel is hij te zien als presentator van het programma Lachen om Home Video's.