AMSTERDAM - Victoria Koblenko is donderdag in Utrecht uitgeroepen tot slechtste actrice. De jury van de Gouden Ui, de tegenhanger van het Gouden Kalf, noemt haar acteerprestatie in 'Sl8n8' de meest tenenkrommende van het jaar.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Gouden Ui voor slechtste acteur ging naar Johnny de Mol voor zijn rol als hypernerveuze christelijke verzetsstrijder in de film Zwartboek van Paul Verhoeven.

'Het woeden der gehele wereld' ging er met de meeste prijzen vandoor. De verfilming van een roman van Maarten 't Hart kreeg de prijs voor slechtste film, slechtste regisseur (Guido Pieters) en grootste flop.

Naakt

Ook kreeg de Rob Houwer-productie de prijs voor meest nodeloos Nederlands naakt, vanwege een ontmaagdingsscène. Daarin wordt gezegd: "Draai aan mijn tieten alsof het flessendoppen zijn."

Producent Rob Houwer, die verantwoordelijk was voor Het Woeden der Gehele Wereld, gaf donderdag in Het Parool als reactie dat hij voorlopig geen films meer wil maken in Nederland. Hij heeft besloten voorlopig al zijn energie in zijn Duitse productietak te stoppen. De directe aanleiding zijn de Gouden Uien die hem zijn toebedeeld.

Littekens

"In mijn lange leven als producent heb ik, onvermijdelijk, flinke littekens opgelopen", stelt Houwer. "Ik stoom altijd gewoon door, wil niet anders dan in het zadel sterven. Maar door het neuzelende getreiter uit diverse hoeken heb ik het hier en nu gehad." De producent noemt de organisatie van de Gouden Ui een "laf stelletje selfkickers".

De Gouden Uien werden vorig jaar in het leven geroepen als tegenhangers van de Gouden Kalveren. De jury bestaat uit filmjournalisten en studenten van de Filmacademie. De eerste editie was de grote winnaar de thriller Joyride, deze sleepte toen ook drie Gouden Uien in de wacht.