AMSTERDAM - Met de carrière van Beau van Erven Dorens ging het sinds zijn overstap van RTL naar Talpa vooral bergafwaarts. Juist in die rol, uitgerangeerde bekende Nederlander, speelt hij zichzelf in de comedy Man & Paard, vanaf zondag te zien bij Talpa.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Van Erven Dorens schreef de comedy samen met Pieter Dingemans en Frides Lameres. Het project begon jaren geleden. De drie richtten een bedrijf op met de bedoeling een nieuwe comedy te schrijven.

Kwaliteitstelevisie als Seinfeld stond hen voor ogen. "We begonnen heel hoogdravend, maar al snel bleek dat comedy maken het moeilijkste is wat er bestaat", zei Van Erven Dorens donderdag in Amsterdam bij de presentatie van de serie.

Paradepaardje

Het idee zichzelf te spelen onstond gaandeweg, maar werd realistischer dan aanvankelijk de bedoeling. "NSE (het Nieuws, Sport en Entertainmentprogramma van Talpa) ging ter ziele en twee weken later begonnen we met de opnamen van Man & Paard", verduidelijkt de tv-presentator. Beau van Erven Dorens was het boegbeeld van NSE, een programma dat het paradepaardje van Talpa moest worden, maar de formule om nieuws, sport en entertainment te mengen sloeg onvoldoende aan.

Beau

In Man & Paard speelt Van Erven Dorens een overtrokken versie van zichzelf. Eens was hij de gevierde tv-ster, nu lijkt iedereen hem vergeten. Toch krijgt hij de kans een eigen blad te maken: Beau. In naam vergelijkbaar met de Linda, maar de uitgever wil vooral goedkoop scoren. Met een kleine redactie moet Van Erven Dorens zijn blad tot een succes maken.

Miryanne van Reeden speelt de zenuwachtige eindredactrice Gwen Gustavson. Daarnaast werken verslaggever Ché Vermeer (Steye van Dam) en de cynische, betweterige fotograaf David Los (Ruben van der Meer) aan het blad. De vijfde hoofdrol is voor de knappe redactieassistente Robin Willems (Vivienne van den Assem).

Kijkcijfers

Beau van Erven Dorens vindt het vooral spannend dat hij als minst ervaren acteur de serie moet dragen. "Het is goed om te zien dat de rest het zo goed doet, daar kan ik me aan optrekken." Van Man & Paard zijn vooralsnog zes afleveringen gemaakt. "Talpa is niet gek. Ze willen eerst kijken hoe het loopt." De zender van John de Mol kampt met tegenvallende kijkcijfers. Enkele zelf ontwikkelde series slaan wel goed aan. Gooische Vrouwen is het bekendste voorbeeld.

Van Erven Dorens schikt zich in zijn nieuwe rol. "Al vanaf mijn twaalfde schreef ik stukjes. Ik dacht dat ik was voorbestemd om journalist te worden. Via de radio kwam ik bij RTL terecht, in de hoek van het entertainment. Met NSE hoopte ik weer journalist te worden, maar uiteindelijk past de rol van entertainer me beter. Ik heb me erbij neergelegd dat ik nooit de nieuwe Philip Freriks wordt."