DEN HAAG - Volgens de PvdA-Kamerleden Kalsbeek en Dijsselbloem verwaarloost een deelneemster van het Talpa-programma De Gouden Kooi haar twee kinderen. De twee Kamerleden hebben hierover vragen gesteld aan de ministers van Justitie en Onderwijs.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De parlementariërs willen van de bewindslieden weten of de ouders die deelnemen aan het realityprogramma "verwaarlozing van hun kind kan worden verweten, conform de definitie van het Burgerlijk Wetboek", schrijven zij woensdag.

In De Gouden Kooi worden tien deelnemers opgesloten in een luxe landhuis vol camera's in Eemnes. Degene die het er het langst uithoudt kan de villa winnen, evenals een fors geldbedrag.

Zitvlees

Onduidelijk is hoe lang de wedstrijd gaat duren. Dat hangt af van het zitvlees van de deelnemers en/of het verloop van de kijkcijfers. Waarschijnlijk zullen de deelnemers minimaal een jaar blijven, omdat ze anders hun ingelegde borg van 10.000 euro kwijt zijn.

Huilen

Het programma begon zondag en daarin was te zien hoe de 32-jarige Natasia haar twee kinderen van 6 en 9 jaar verliet. Eén kind moest voortdurend huilen, maar Natasia zei dat zij "normaal" moest doen en dat ze deze uitdaging ook voor haar kinderen aanging. Deze beelden stuitten de PvdA'ers zeer tegen de borst.

Eén van de twee kinderen van Natasia heeft zware gezondheidsproblemen. Daardoor zegt ze de afgelopen jaren niet zichzelf te zijn toegekomen en dat wil ze in de villa inhalen. "Ik moet even mijn batterijtjes opladen", stelde ze in de uitzending.

Haar zus en haar vriend, niet de vader van haar kinderen, moeten haar kroost opvangen.

Welzijn

De volksvertegenwoordigers vinden dergelijke uitspraken en gedrag niet te rijmen met de verantwoordelijkheid van ouders voor het geestelijk en lichamelijk welzijn van kinderen. "Welke rechtsgevolgen moet dit hebben?", vragen ze aan de ministers.

In de villa hebben de deelnemers geen eigen bed. Ouders moeten daarom in een tweepersoonsbed slapen met een ander. "Welke mogelijke psychologische effecten heeft dit op de kinderen van de deelnemers?", willen de PvdA'ers ook weten.

De vragenstellers willen verder van de bewindslieden horen of zij aanleiding zien de Kinderbescherming op te dragen kinderen van deelnemende ouders te beschermen tegen de mogelijke negatieve psychologische gevolgen.

Geld

Een woordvoerder van Talpa laat woensdag weten dat zijn tv-zender deelname volledig de verantwoordelijkheid acht van de kandidaten zelf. "Natasia geeft aan dat ze zich zeer weloverwogen heeft opgegeven voor het tv-programma.

Wij hebben haar vooraf ook uitgebreid gescreend. Juist voor haar kinderen wil ze proberen om relatief snel geld te winnen. Wij zijn niet de zender om haar die kans te ontnemen."

Gordon

Zanger en presentator Gordon heeft deelneemster Natasia opgehaald om haar naar het huis te brengen. "Dat had ik beter niet kunnen doen, maar ik had er niet goed over nagedacht", zegt hij achteraf.

"Het kind stond te schreeuwen en huilen. Ik vind het echt schandalig dat die moeder haar kinderen in de steek laat voor een tv-programma." Volgens Gordon ging het ophalen tegen al zijn principes in. "Ik vind het vreselijk voor die kinderen."