HILVERSUM - Als opvolger van de televisieserie Baantjer komen RTL4 en producent Endemol met de nieuwe serie Stille Getuigen. In die reeks staat het werk van forensische rechercheurs centraal, net als in het Amerikaanse Crime Scene Investigation (CSI).

Stille Getuigen gaat zich afspelen in Amsterdam. "CSI meets Baantjer", omschrijft Peter Römer van Endemol het nieuwe project.

Als creative director drama van Endemol is Römer al langere tijd bezig met de serie. Ook schrijft hij het script van de proefaflevering (pilot), die in november wordt opgenomen. Als de RTL-leiding die goedkeurt, worden aanvankelijk dertien afleveringen gemaakt. RTL4-programmadirecteur Wim ter Laak weet nog niet precies wanneer de uitzendingen op het scherm komen, maar hoopt op komend voorjaar.

Baantjer

Omdat het nog immer populaire Baantjer dit najaar aan zijn laatste reeks begint, zocht Ter Laak al enige tijd naar een opvolger. Hij wil de vrijdagavond blijven reserveren voor politieseries en kwam uit bij het Endemol-voorstel.

Populair

"Series rond forensische detectives zoals de CSI-series zijn enorm populair en helemaal van deze tijd. Daarnaast hebben we op de vrijdagavond al jaren een zeer succesvol detectiveblok. Met een dergelijke nieuwe serie kunnen we de nieuwe trend en onze avond voor politieseries krachtig bundelen", aldus Ter Laak.

Römer hoopt dat Stille Getuigen de 'next generation' aanspreekt. "Hier bij Endemol maken we series als Baantjer, Spangen en Grijpstra & De Gier. Nu willen we het onderwerp forensische recherche gaan belichten, maar wel met de Nederlandse couleur locale.

Een oudere rechercheur leidt een team van vier onderzoekers. Per aflevering onderzoeken ze twee zaken: een moordzaak en bijvoorbeeld een afpersingszaak."

Moe

Volgens Römer is het televisiepubliek nog niet moe van CSI-achtige producties. "Bovendien brengen wij er meer warmte in. Misdrijven worden op een Nederlandse wijze aangepakt, met Nederlandse helden. Wie die helden zullen zijn, is nog niet bekend.

De casting is al wel begonnen, maar de hoofdrollen zijn nog niet verdeeld", schetst de Endemol-leidingevende. RTL4 zendt sinds 2001 Crime Scene Investigation, de in meer dan 200 landen bekeken Amerikaanse serie rond een team forensische detectives, uit. In Nederland trekt de serie wekelijks ruim een miljoen kijkers.

Forensisch onderzoek is dankzij dergelijke series uitgegroeid tot een bijzonder populaire wetenschap. Het aantal aanmeldingen voor de benodigde universitaire opleidingen is volgens de L.A. County Sheriff's Department in de Verenigde Staten zelfs met 400 procent toegenomen sinds de start van CSI.