AMSTERDAM - Gelanceerd worden met een raket, de rodeo in met een wilde stier, skateboarden van het dak van een huis en met een anaconda in een ballenbad. Aan de opnames van de tweede Jackass-film hebben Johnny Knoxville en zijn medewaaghalzen opnieuw littekens overgehouden. "Het is niet zo dat ik van pijn houd, maar het maakt me ook niet uit", aldus Knoxville tijdens een bezoekje aan Amsterdam.

De Amerikaan, die bekend werd door zijn Jackass-programma op MTV, is samen met regisseur Jeff Tremaine in de hoofdstad voor de Nederlandse première van Jackass Number Two. Deel één stamt uit 2002 en de enige reden dat het vervolg zo lang op zich liet wachten, is dat een deel twee nooit in de planning zat.

"De eerste film had het einde van Jackass moeten zijn", vertelt Tremaine. "Daarna ben ik de serie Wildboyz gaan maken."

Steve-O

Knoxville kwam regelmatig een kijkje nemen bij zijn collega's Steve-O en Chris Pontius, die voor de tv-serie rare capriolen uithaalden met dieren. Tijdens de laatste opnames van Wildboyz in Rusland was Knoxville er ook weer bij. Tremaine: "Hij was zo opgewonden en wilde zoveel gekke dingen uithalen dat ik het idee opperde om nog een film te maken."

De overige Jackass-leden, onder wie Bam Margera en Ryan Dunn, zagen het ook meteen zitten. Gezamenlijk zorgen ze voor een aaneenschakeling van bizarre, vaak pijnlijke sketches, waaraan ze onder meer bloedende billen en benen vol bijensteken overhouden.

Maaginhoud

Regelmatig is het ook voor de mannen zelf te veel en komt er een maaginhoud door de mond naar buiten. Knoxville geniet ervan bizarre stunts te bedenken en uit te voeren. "Als ik iets doe en de jongens lachen, weet ik dat het grappig is. Verder analyseren we nooit. We nemen gewoon risico's omdat we mensen aan het lachen willen maken."

De recente dood van Steve 'Crocodile Hunter' Irwin door een steek van een pijlstaartrog heeft hem niet bewuster van de gevaren gemaakt. "We weten dat het gevaarlijk is wat we doen", zegt hij. Tremaine vult aan: "Irwin wist het ook en zou er vast en zeker mee zijn doorgegaan als hij nog had geleefd."

Controle

Irwin haalde stunts uit met dieren om te laten zien dat hij de gevaarlijke beesten onder controle had. Voor de mannen van Jackass lijkt dit juist niet het doel. Knoxville ziet het werken met haaien, slangen of stieren niet als gevaarlijker dan met mensen.

"We weten precies hoe ze gaan reageren, ze willen je namelijk opeten of doden", vertelt de flink te pakken genomen durfal. Of er ook een deel drie in de Jackass-filmreeks komt, kunnen de acteur en regisseur niet zeggen. "We riepen altijd dat er nooit een tweede film zou komen en dat is toch gebeurd", zegt Tremaine.

"Het zit dus niet in de planning, maar je weet het nooit." Jackass Number Two draait vanaf donderdag in de bioscoop.