ALMERE - "Ik vind mijn nieuwe cd zo goed. Eigenlijk ben ik fan van mezelf." Aan zelfvertrouwen heeft Ali B geen gebrek, zijn cd Petje Af ligt vanaf 7 oktober in de winkels.

Petje Af, de tweede cd van Ali Bouali, is de opvolger van 'Ali B vertelt het leven van de straat' uit 2004. Op de cd staan onder meer de al uitgebrachte nummers Rampeneren, met neefje Yes-R en Partysquad, Zomervibe met actrice Yolanthe Cabau van Kasbergen en Het Kind met Brace.

"Ik ben muzikaal enorm gegroeid. Het scheelt ook dat ik mijn eigen label Spec heb, dan kan ik alles in mijn eigen tempo doen en is er geen platenmaatschappij die in mijn nek hijgt." Petje Af is veel positiever dan het vorige album, vindt de rapper. "Toen was ik vooral heel erg boos. Nu durf ik ook kritisch naar mezelf te kijken. Ik benader onderwerpen nu meer met humor."

Kritisch

Maatschappijkritisch is de 24-jarige zanger nog steeds. "Maar ik ben de laatste persoon die tegen anderen zou zeggen dat ze iets anders moeten doen. Ik kan alleen maar adviseren", zegt de rapper.

In het nummer Dit gaat fout rapt Ali B over klimaatveranderingen. "Het is een hoopvol nummer. Ik zeg dat ik de strijd aan ga met de milieuproblemen." Het nummer is alles behalve met het vingertje wijzen. "Ik spreek in de wij-vorm want ik weet dat ik er ook zelf aan moet werken. Zoals vaker de auto laten staan en minder lang douchen."

Media

De media is ook een onderwerp waar de zelfbenoemde 'knuffel-Marokkaan' zich druk over maakt. "Er wordt altijd alleen maar negatief bericht, terwijl er in mijn ogen veel meer positieve verhalen te vertellen zijn. De media hebben geen idee wat voor enorme invloed ze hebben."

Volgens Ali B overheerst in de media nog te vaak de gedachte 'goed nieuws is geen nieuws'. "Er zou een balans moeten komen tussen positieve en negatieve verhalen. Goede berichten geven de mensen hoop, anders blijft het zo hangen in de negatieve sfeer."

De rapper heeft na zijn vorige cd meer dan honderd keer in het theater gestaan. "Daar hoor ik echt thuis", zegt hij stellig.

Inhoud

"De eerste show was een ontdekkingsreis en ik heb onwijs veel geleerd." Een theatershow heeft meer inhoud dan optreden in een club volgens de rapper. "Ik wil zeker weer het theater ingaan, maar ik weet nog niet wanneer. Het is wel de bedoeling dat de volgende show meer sketches bevat en minder muziek."

Ali B leert naar eigen zeggen veel van vakgenoten. "Ik ben heel nieuwsgierig en heb aan iedereen advies en tips gevraagd. Dat kunnen kleine dingen zijn, zoals dat ik cabaretier Najib Amhali opbel als ik er even doorheen zit. Hij geeft me dan de tip om een uurtje te gaan liggen en daarna een energiedrankje te nemen. Het zijn kleine dingen, maar ik heb er heel veel aan."

Jongeren

Opvallend volgens de rapper was dat het publiek bij zijn theatershow erg gemêleerd was. "De helft was abonnementhouder en de andere helft waren jongeren die volgens mij nog nooit naar het theater zijn geweest. Ik voel me dan min of meer verplicht om die laatste groep tijdens het optreden te vertellen hoe ze zich moeten gedragen in een theater."

Mensen opvoeden is iets wat Ali B naar eigen zeggen in zich heeft. "Ik word als een rolmodel gezien, maar daar ben ik helemaal niet mee bezig. Het zit in mijn karakter om mensen te helpen en te adviseren. En het zit ook in mijn karakter rekening te houden met anderen. Maar ik zeg echt niet iedere ochtend tegen mezelf: zo rolmodel, wat gaan we vandaag weer eens doen."