AMSTELVEEN - Sem Veeger beleeft zondag haar eerste rode loperervaring. De 15-jarige werd eerder dit jaar op een auditiedag uit achthonderd leeftijdsgenootjes gekozen voor de hoofdrol in Afblijven, de verfilming van het gelijknamige boek van Carry Slee. "Ik had echt nul ervaring", zegt Veeger voorafgaand aan de première van de film in de Pepsi Stage in Amsterdam.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Ik ben heel blij dat ik deze kans heb gekregen", zegt de tiener, die net aan het tweede jaar van jeugdtheaterschool Rabarber in Den Haag is begonnen. "De rest van de acteurs had al ervaring en dat vond ik wel lastig, maar ik heb ook heel veel van ze geleerd."

Veeger speelt Melissa, een meisje dat dol is op hiphop. Als ze haar danskunsten mag vertonen in een videoclip, slikt ze pillen om haar zenuwen te bedwingen. Ze komt in contact met de wereld van drugs, vooral via Jim (Tommie Venneker). Haar vrienden Jordi (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) en Fleur (Tessa Schram) proberen haar weer op het rechte pad te krijgen.

Boodschap

De boodschap in het verhaal is belangrijk, vindt regisseuse Maria Peters. "Melissa snakt ernaar om los te breken en drugs liggen dan op de loer. Maar ik wil kijkers geen lesje leren, dat vind ik te ver gaan. De film gaat ook over onzekerheid, bij een groep willen horen en beroemd willen worden. En over de liefde; het liefdesverhaal staat voor mij centraal."

Dus had Veeger ook een aantal zoenscènes. "Zoenen voor honderd mensen die op je staan te letten, is best moeilijk", geeft ze toe.

Peters had regelmatig met haar hoofdrolspeelster te doen. "Ze moest op de tweede dag al spelen dat ze onder invloed van drugs een lachbui kreeg in de klas", vertelt de regisseuse met een ondertoon van medelijden. "Maar ze deed het zo goed. Sem kan verlegen overkomen maar als de camera draait, vindt er een complete metamorfose plaats."

Weerwoord

Het werken met een jongerenteam was nieuw voor Peters, die eerder onder meer Pietje Bell en Kruimeltje regisseerde. "Het is anders dan met kinderen van negen tot twaalf. Tussen de veertien en achttien jaar zijn ze net iets verder met acteren. Daarnaast geven ze meer weerwoord; het zijn jonge mensen met een mening en dat merk je."

De filmmaakster vindt Veeger een natuurtalent. "Ze sprong er meteen uit bij de audities. Ik vond haar een openbaring, een betovering op het beeld." De tiener zelf had niet verwacht dat ze de rol zou krijgen, omdat ze niet kon dansen en dat was een vereiste. "Het klopt dat dansen niet haar sterkste punt was, maar ze gaf zich zo wat spel betreft. Ik wist dat zij Melissa was."

Filmster

De kersverse actrice blijft ondanks de lovende woorden bescheiden. "Ik speel wel in een film, maar ik ben nog geen filmster", zegt Veeger. "Ik droom er wel van om in films te spelen die de hele wereld over gaan. Acteren is echt mijn passie."

Eerst wil ze het vwo afmaken. Peters: "En daarna ligt de wereld voor haar open. Ze gaat groot worden, denk ik." Afblijven draait vanaf woensdag in de bioscoop.