AMSTERDAM - De grote passie van Peter R. de Vries is niet misdaad, maar sport. De misdaadverslaggever staat sinds 1969 regelmatig op de tribunes van Ajax en heeft al jaren een seizoenkaart. Vanaf maandag is hij te zien als voetbalanalist in het AT5-programnma Godenzonen.

"Ik ben gevraagd omdat ik nogal analytisch ben ingesteld ", zegt De Vries vrijdag in De Volkskrant. "Ik leg snel de vinger op de zere plek en zie waar dingen fout gaan. Net als in mijn normale werk eigenlijk." Ondanks zijn passie voor voetbal, ambieert De Vries geen carrière als voetbalcommentator. De komende drie jaar heeft hij nog een contract lopen bij SBS 6. "Mijn baan als analyticus is hobbyisme, meer niet. Ik krijg er ook niets voor, zelfs geen kilometervergoeding."

De verfilming van zijn boek over de Heineken-ontvoerders is voorlopig van de baan, vertelt De Vries tevens aan de krant. Endemol had een optie, maar heeft die laten verlopen omdat degene die het onder zijn hoede had weg is bij het bedrijf. Toch wil hij de film nog steeds graag maken. "Ik ga er niet mee lopen leuren, maar als een producent zich meldt, is die welkom."