AMSTERDAM - Zanger Gerard Joling hoeft geen werkstraf uit te voeren in verband met zware mishandeling. Joling is donderdag door het gerechtshof in Amsterdam vrijgesproken en ontslagen van rechtsvervolging. Het Openbaar Ministerie eiste eerder een werkstraf van tachtig uur tegen hem.

Bekijk video Modem/ Breedband

Joling zou iemand een gebroken neus hebben geslagen. Maar het hof heeft niet de overtuiging gekregen dat de zanger dit daadwerkelijk heeft gedaan. Het constateert dat de lezing van verschillende getuigen over het incident op essentiële onderdelen van elkaar afwijkt. Daardoor is volgens het hof niet wettig en overtuigend bewezen dat Joling het vermeende slachtoffer zou hebben mishandeld.

De zaak speelde zich af in de nacht van 2 januari 2004 in het Amsterdams café Monmartre. In mei werd besloten tot heropening van het onderzoek om de gebeurtenissen van destijds te achterhalen.

Ruzie

Joling voelde zich onheus bejegend door zijn opponent. Het slachtoffer stelde dat de zanger ruzie zocht en begon te slaan. Joling beweert nooit een klap te hebben uitgedeeld.

Die twee versies werden twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak uit de doeken gedaan. De partijen stonden recht tegenover elkaar. De advocaat-generaal meende dat de mishandeling wettig en overtuigend is bewezen. Hij eiste daarom naast een werkstraf van tachtig uur een immateriële schadevergoeding van 500 euro.