AMSTERDAM - Doodeind is de winnaar van de de Filmprijs van de Stad Utrecht. Maker Erwin van den Eshof kreeg de prijs op de openingsavond van het 26e Nederlands Film Festival uitgereikt door Harm Janssen, de locoburgemeester van Utrecht.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De film gaat over zeven vrienden die op vakantie in Schotland worden aangevallen door bloeddorstige honden en een oud, vervallen landhuis in vluchten. Het lijkt verlaten, maar dat is schijn.

Victoria Koblenko, Everon Jackson Hooi, Micha Hulshof, Mads Wittermans, Terence Schreurs, Aram van de Rest, Anniek Pheifer en Alwien Tulner spelen de hoofdrollen in Doodeind.

Prijs

Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht kent de Filmprijs toe aan het beste regiedebuut uit de Debutantencompetitie, waarvoor 24 films zijn geselecteerd. De prijs bestaat uit een penning en een geldbedrag van 5000 euro. De onafhankelijke jury prees onder meer de "intelligente benadering van het genre, de goed gekozen casting, de prestaties van de acteurs en het doeltreffende art design".

De jury kende ook eervolle vermeldingen toe aan regisseur Remy van Heugten en schrijver Luuk van Bemmelen voor het korte tv-drama One Night Stand II - Shahram en Abbas en aan regisseur/schrijver/producent/hoofdrolspeler Jan-Willem van Ewijk voor de speelfilm Nu.

Ober

Tijdens de openingsavond van het festival werd de film 'Ober' vertoond. De bittere komedie van Alex van Warmerdam gaat over een ober, gespeeld door Van Warmerdam zelf, die zich beklaagt over zijn leven bij de schrijver van het verhaal waarin hij de hoofdrol speelt. Meer dan driehonderd andere films worden vertoond.

De eregast op het festival, dat duurt tot volgende week vrijdag, is Johanna ter Steege. De 45-jarige actrice wordt geëerd met een uitgebreid retrospectief, waarin verschillende Nederlandse en internationale films met Ter Steege worden vertoond. De actrice leidt de films zelf in en is vaak na afloop van de vertoning beschikbaar voor het beantwoorden van vragen uit het publiek.

Toekomst

Een internationale gast is regisseur Marion Hänsel. Zaterdag geeft de Franse filmmaker haar visie op de toekomst van de cinema. Aansluitend vertoont het festival Hänsels film 'Clouds: Letters to my son' uit 2001.

Een apart programmaonderdeel is ingeruimd voor de Nederlandse horrorfilm. Donderdag beleeft de griezelfilm 'SL8N8' met Victoria Koblenko zijn wereldpremière op het festival. Te gast is ook de in Amerika woonachtige Nederlander Carel Struycken, beter bekend als butler Lurch in 'The Addams family'. De 57-jarige acteur leidt filmvertoningen in en neemt deel aan een gesprek met jonge Nederlandse horrorfilmers.