NEW YORK - De recent in Europa opgelaaide discussie over veel te magere modellen op de catwalks van modeshows heeft nu ook in de Verenigde Staten tot publieke discussie geleid. De grote Amerikaanse krant USA Today besteedde er dinsdag zelfs de voorpagina aan.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In het artikel zegt het voormalige Nederlandse topmodel Frederique van der Wal "geschokt" te zijn geweest door de soms flinterdunne vrouwen die de nieuwste mode toonden tijdens de jongste modeweek in New York. Ze rept van een "onnatuurlijk" mager voorkomen van de modellen, die jonge en beïnvloedbare meisjes die de show bekijken een verkeerd voorbeeld stellen.

De discussie over de graatmagere modellen laaide kortgeleden op in Madrid, waar organisatoren van een internationaal modefestijn eisen stelden aan de mannequins. In de strijd tegen anorexia wilden de initiatiefnemers een voorbeeld stellen door te magere modellen te weren.

Anorexia

Ze krijgen nu bijval van Amerikaanse deskundigen zoals de hoogleraar psychiatrie uit Chicago, Nada Stotland. Zij zegt in USA Today dat superdunne modellen een rol kunnen spelen in het veroorzaken van anorexia bij bepaalde groepen meisjes.

Katie Ford, die leiding geeft aan het gerenommeerde modellenbureau Ford stelt op haar beurt dat de betrokken modellen "geen cult van magerheid" creëren in de VS. Het grootste probleem in de VS is juist overgewicht, stelt ze.

Foto's

Overgewicht and anorexia worden in haar visie niet alleen gevoed door beelden of foto's van erg magere modellen. Bovendien zegt ze dat niet het beeld moet ontstaan dat alle modellen zo dun zijn. Bij de meeste modeshows is er sprake van een "mix van figuren", weet ze.

Desondanks stellen Ford en ook Van der Wal dat er van een omslag sprake lijkt, zeker ook omdat het publiek daarom vraagt. Modellen met een meer vrouwelijke belijning zijn in opmars. Maar dun, lang en slank blijven wat de deskundigen betreft toch de boventoon voeren in wat algemeen als een mooi en aantrekkelijk model wordt gezien.