AMSTERDAM - Syb van der Ploeg sluit niet uit dat De Kast weer bij elkaar komt. Dat vertelt de zanger vrijdag in het Algemeen Dagblad. Eerder werd bekend dat de oorspronkelijke bezetting van de Friese band, die in 2002 uit elkaar ging, in november samenkomt voor een reünieconcert.

Deze hereniging was een idee van Van der Ploeg. "Ik miste de groep. En daarbij: we hebben nooit goed afscheid genomen."

De band, die hits scoorde met onder meer 'In nije dei' en 'Woorden zonder woorden', viel uit elkaar omdat Van der Ploeg het idee had dat De Kast 'een productiemachine' was geworden. "Ik was leeg. Ik wilde niet langer denken 'wat levert het meeste geld op?', maar 'waarvan word ik zelf blij?'."

Zanger

Zijn beslissing om te stoppen viel niet bij iedereen in goede aarde. De band ging nog een tijdje door met een andere zanger, Jan Tekstra, maar hield er in 2004 definitief mee op.

Volgens Van der Ploeg, die momenteel te zien is als invaller voor de rol van Rembrandt in de gelijknamige musical, staan oude meningsverschillen een reünie van De Kast niet in de weg. "Tijd heelt alle wonden."

Negatief commentaar

Hij verwacht dat van buitenaf misschien wel negatief commentaar komt op een hereniging van de band, maar dat zal hem niet storen. "Wij hebben er lol in en doen mensen een plezier." Dat is volgens de 40-jarige zanger het belangrijkste.

"Ik weet nu eindelijk wat succes is: doen waar je zelf gelukkig mee bent."