SPIERDIJK - Dieetgoeroe Sonja Bakker wordt door een collega-gewichtsconsulente beschuldigd van plagiaat. Volgens Bea Pols uit Heerhugowaard heeft Bakker twintig regels letterlijk overgenomen in Bakkers bestseller Bereik Je Ideale Gewicht.

Pols zegt pas sinds kort het boek van Bakker gelezen te hebben. "Er was onduidelijkheid over het aantal calorieën van het dieet en daarom kocht ik het boek alsnog. Ik had al gehoord dat onze afslankmethodes overeenkomsten hadden, maar ik had er verder geen aandacht aan besteed", zo vertelt Pols in de Telegraaf. "Tot mijn verbazing herkende ik hele zinnen uit mijn boek uit 2003."

Opleiding

Pols en Bakker hebben dezelfde opleiding gehad, maar volgens Pols is dit geen toeval meer. "Hele alinea's zijn hetzelfde of er verschilt een woordje."

Bakker reageert woedend. In het AD laat de dieetgoeroe weten dat de beschuldigingen vals zijn. "Dit pik ik niet. Wat wil ze nou? Geld, aandacht voor haar boek? Al tien jaar heb ik een praktijk en geef ik aan mijn cliënten bijlagen mee. Daar komen die zinnen ook uit", aldus Bakker. De dieetgoeroe vermoedt dat Pols de bijlagen van een van haar cliënten in handen heeft gekregen en deze gebruikt heeft voor haar boek.

Spijt

Pols is op haar beurt verbijsterd over de uitlating van Bakker. "Ongelofelijk. Zegt zij dat ík degene ben die plagiaat heb gepleegd? Ik ga hier niet op reageren voor ik iets zeg waar ik spijt van krijg", aldus Pols in de krant.

Beide afvaldeskundigen hebben een advocaat ingeschakeld om de kwestie juridisch uit te zoeken.

Anorexia

Koen Lenting, echtgenoot van Bakker, zegt zich juridisch gezien geen enkele zorgen te maken. Wel baalt hij van de negatieve publiciteit waar zijn vrouw nu weer mee wordt geconfronteerd. "Eerst zou Sonja aan anorexia lijden en later werd haar methode omschreven als een crash-dieet. Telkens worden er dit soort onwaarheden de wereld in geslingerd. We vragen ons af wat volgt: dat Sonja eigenlijk stiekem een man is?", verzucht Lenting.