MADRID - De organisatoren van de grootste jaarlijkse Spaanse modeshow hebben vijf modellen uitgesloten van deelname omdat ze te mager waren. Dat heeft een woordvoerder van de show, de Pasarela Cibeles, zondag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De organisatoren willen af van het graatmagere ideaalbeeld dat voor veel modellen als norm geldt. Het inschakelen van meer normaal geproportioneerde vrouwen als model moet op termijn leiden tot het bijstellen van de schoonheidsnorm waarin extreem magere vrouwen mooi worden gevonden, aldus directeur Cuca Solana. "De show wil een imago projecteren waarin schoonheid, elegantie en gezondheid hand in hand gaan", aldus Solana.

De Pasarela Cibeles gaat maandag van start en duurt tot volgende week vrijdag. De afgewezen modellen zijn vorige week gekeurd. Enkele modellen hadden een gewicht dat ver onder de norm lag die geldt als een gezond gewicht.

Artsen

De namen van de afgewezen modellen zijn niet naar buiten gebracht, maar volgens Solana hebben enkele zeer bekende modellen zich niet bij de keuring gemeld omdat ze vreesden te worden afgewezen. De Pasarela Cibeles heeft voor de keuring artsen ingeschakeld die moesten beoordelen of de vrouwen een gezond gewicht hadden of (veel) te mager waren.

Volgens een van de artsen ging het bij de afgewezen modellen om meisjes van langer dan 1,75 die minder, en in sommige gevallen veel minder, wogen dan 55 kilo.