DEN HAAG - "Ik ben een gelukkig mens", zegt René Froger. De zanger staat vanaf oktober weer op de planken met een nieuwe theatertour en eind dit jaar geeft hij een aantal groots opgezette kerstshows. "Het gaat goed met me. Misschien minder interessant voor de roddelbladen, maar ik ben lekker bezig."

Bekijk video: Modem/ Breedband

De aankomende theatertour is helemaal Nederlandstalig, een grote switch voor de zanger. "Ik ben me gaan verdiepen in Nederlandstalige muziek en was echt verbaasd dat er zoveel mooie nummers waren. Ik heb toen aan wat vrienden van mij gevraagd hun top tien te geven en heb mede op basis daarvan mijn programma gemaakt." Lachend voegt Froger daaraan toe: "Het zijn goede vrienden dus natuurlijk stond ik ook in die lijstjes."

Bekenden

De zanger wil zijn publiek niet verrassen met onbekende nummers van Nederlandse artiesten. "Het zijn vooral de grote en bekende nummers die ik ga zingen van artiesten van Ramses Shaffy tot aan Blof." De meeste artiesten zijn ook bekenden van Froger. "Het is dus niet alleen een liedje zingen, ik vertel ook wat over de zangers en zangeressen."

Iedere avond komt er een andere gastartiest langs. "Het is nog geheim wie er langskomt. We proberen het publiek zoveel mogelijk te verrassen met artiesten die ze echt niet bij mij en Nederlandstalige nummers zouden verwachten."

Toppers

Froger had maar één echt grote Nederlandse hit: Alles kan een mens gelukkig maken (Een eigen huis). Dit nummer stond in 1989 op nummer 1 in de hitlijsten. "Toen ik bij de uitvaart van Hazes het nummer Bloed, Zweet en Tranen zong, werd ik opnieuw gegrepen door het Nederlandse lied. En daarna, met het succes van de Toppers (concerten die Froger gaf samen met Gerard Joling en Gordon), wist ik zeker dat ik weer iets met de eigen taal moest gaan doen."

Froger is naar eigen zeggen een groot voorvechter van het Nederlandse lied. "In Nederland wordt vaak een beetje neerbuigend gedaan over de eigen muziek, maar ik vind dat we heel trots mogen zijn op artiesten als Marco Borsato en Frans Bauer."

De zanger denkt dat de acceptatie van het Nederlandse lied begon in 1995, toen hij een uitverkocht concert gaf in de Kuip. "Mensen dachten: een Nederlandse artiest in de Kuip, dat gaat hem nooit lukken. Maar het concert was uitverkocht en daarna zag je dat meer mensen de stap durfden te wagen."

Kerstshows

Behalve de theatertour geeft de Amsterdammer ook een paar grote kerstshows in Ahoy'. De optredens zijn volgens hem voor iedereen.

"Jong en oud moet het leuk vinden. We willen het voor iedereen toegankelijk maken, daarom proberen we de prijzen van de kaartjes zo laag mogelijk te houden." Froger wil andere artiesten die hogere prijzen vragen niet veroordelen. "Het is tegenwoordig erg duur om een show neer te zetten met decors en dergelijke. Maar dan zie je dat wij met de Toppers de zaal twee keer uitverkopen en de Rolling Stones (kaartjes rond de 100 euro red.) het niet vol krijgen."